Wij doen mee aan het UITFestival

De werkgroep van het UITfestival in Lemmer is erg blij met de opgave van alle deelnemers. Het is een mooie afspiegeling geworden van alles wat er te beleven valt aan onder andere cultuur in Lemmer.

De moeite van een bezoek aan het centrum op zaterdag 10 september tussen 13:00 uur en 17:00 uur meer dan waard.

 Hieronder de informatie van de deelnemers en een link naar de verschillende sites. Ook zijn verschillende foto's van de deelnemers, voorwerpen of producten te bekijken.

Om 13:00 uur is de centrale aftrap van het UITfestival door Burgemeester Fred Veenstra voor de Lemster Toer. Op het zelfde moment start ook het UITFestival in Joure en Balk, dit zal gebeuren met het spelen van een muziek stuk. Dat tegelijk ten gehore wordt gebracht.

 Informatie van de deelnemers aan het UITfestival in Lemmer

Cresendo:

Christelijke Muziekvereniging Crescendo Lemmer is opgericht op 12 oktober 1936. Nu, ruim 85 jaar later, is Crescendo zeker een begrip in Lemmer en omstreken; een actieve vereniging bestaande uit een prachtige groep enthousiaste muzikanten.

Crescendo Lemmer is een fanfareorkest met zo'n 35 leden. Ze komen uit in de vierde divisie. Door een mooie groep jonge leden en een succesvol volwassenenproject is Crescendo een groeiende vereniging. Ze staan onder leiding van dirigent Andries Kramer.

Ze zorgen altijd voor een goed gevulde agenda. Zo heeft Crescendo elk najaar een concert op de planning waarvoor ze iedere keer weer een andere invulling zoeken. Ook werken ze al jaren samen met verschillende koren in Lemmer voor het (in Lemmer en omstreken) welbekende Lemster Muzykfeest. Ze gaan regelmatig naar een concours of festival,  werken mee aan kerkdiensten en geven openluchtconcerten in het dorp. Het is te veel om op te noemen!

Bij Crescendo draait alles om het verenigingsgevoel! Naast hun muzikale activiteiten doen ze regelmatig leuke, gezellige dingen met z'n allen. Een voorbeeld daarvan is de zgn. 'derde helft', in een ontspannen sfeer wordt dan de repetitie gezellig geëvalueerd.  Daarnaast heeft Crescendo ook nog een dweilorkest, de Skuorreblazers, bestaand uit leden van Crescendo. Zij zijn regelmatig in het centrum van Lemmer te vinden en bij onder andere de binnenkomst van de skûtsjes. 

Nieuwe leden zijn bij Crescendo altijd welkom! Ben je geïnteresseerd, kom gerust een keer langs op hun repetitie. Ze repeteren op de dinsdagavond vanaf 19.30 uur in de Hege Fonnen in Lemmer. Vragen? Mail naar: info@crescendolemmer.nl 

 

Nij talent orkest Lemmer/Wijckel 

Bij Nij Talint Orkest staat plezier voorop. Muziek is ontspanning en daarom is de pauze net zo belangrijk als de repetitie. De nieuwe talenten die van het samen musiceren hebben geproefd weten van geen ophouden. Een van hen: "Ik heb nu de leukste hobby die er is"

In maart 2022 is onder leiding van Guus Pieksma en Annewiep Bloem in samenwerking met Crescendo Lemmer en Melodia Wijckel een volwassenproject opgestart met de naam Nij Talint Orkest. Aan volwassenen werd de mogelijkheid geboden om in tien lessen een instrument te leren bespelen, ongeacht of men ervaring had en/of noten kon lezen. Zo'n twintig mensen reageerden op de oproep. Er werd enthousiast begonnen met het uitzoeken en uitproberen van een instrument. Men kon kiezen uit trompet, bugel, hoorn, schuiftrompet, saxofoon ,bariton of drum. Deze groep Nij Talinten werd tijdens de repetities bijgestaan door leden van Crescendo en Wijckel voor ondersteuning. Plezier in het samen spelen staat bij Nij Talint Orkest bovenaan.

De tien lessen werd afgesloten met een heus concert in het centrum van Lemmer met medewerking van Crescendo en Melodia.  Het was een feestje! Daarmee kwam het project aan zijn einde. Maar niet voor de groep! De Nij Talinten waren inmiddels zo enthousiast over het samen spelen geworden, dat besloten werd om de groep voort te zetten. Onder gedeelde leiding van dirigenten Andries Kramer en Christina van der Bijl repeteert deze groep inmiddels tweewekelijks op zaterdagmorgen in De Hege Fonnen. Daarnaast hebben de meesten van hen inmiddels ook privéles om meer vaardigheden te krijgen op hun instrument. Op 10 september op het UITfestival Lemmer zal Nij Talint hun nieuw repertoire laten horen en ook samen met Crescendo een aantal nummers spelen.

Sjongersnocht Bantega:

 Sjongersnocht is het gezellige, gemengde koor uit Bantega. Het bijna 30 leden tellende koor heeft zijn sporen al meermalen verdiend bij optredens in Lemmer tijdens Nazomeren, het Lemster Dickens Festijn en vele optredens in tehuizen in De Fryske Marren, tijdens wandeltochten of andere muzikale evenementen. Ze staan bekend om hun gevarieerd programma en het grote enthousiasme waarmee ze de nummers zingen. Het repertoire wisselt van meezingers, up-temponummers tot luisternummers.

Sjongersnocht staat onder (bege)leiding van Helga van der Wal, met muzikale ondersteuning van saxofoon- en/of bugelklanken.

Het koor dat uit bijna evenveel dames als heren bestaat zal op 10 september haar medewerking verlenen aan het allereerste UITfestival Lemmer. Eerst zullen ze om 13.00 uur aan de gezamenlijke opening deelnemen. Daarna zal Sjongersnocht rond 15.30 tot 17.00 uur voor het oude gemeentehuis een spetterend optreden verzorgen. Zingt u met hen mee? Informatie over Sjongersnocht kunt u vinden op www.bantega.net/sjongersnocht of neem een kijkje op hun facebookpagina www.facebook.com/sjongersnocht

 

Muziek- en zangvereniging Excelsior Lemmer

GEMENGD KOOR EXCELSIOR

 Wij zijn het gemengd koor van Muziek en Zangvereniging Excelsior en bestaan uit enthousiaste zangers en zangeressen die met veel plezier iedere woensdagavond in Lemmer repeteren.  Onze vereniging bestaat uit een harmonie (opgericht in 1896) en een gemengd koor (opgericht in 1914). Excelsior heeft wat dat betreft haar sporen in Lemmer en omstreken behoorlijk verdiend en treedt regelmatig gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar op.

 Wij zullen een deel van ons repertoire ten gehore brengen onder leiding van onze enthousiaste dirigent Jan Andries Dijkstra.  Het repertoire is afwisselend. Van klassiek tot modern en in meerdere talen. 

 Wil je een keer vrijblijvend een repetitie bijwonen ? We repeteren op woensdagavond van 19.30 – 21.30 uur in de Hege Fonnen. Voor meer informatie kun je ook mailen naar Christien Ortelee (christienortelee@gmail.com)

Wij wensen iedereen veel luisterplezier !

 

Quiet as Always:

Quiet As Always is een vierkoppige rockband uit Friesland met indie en grunge invloeden.

 

De Blaasbende:

De Blaasbende is het jeugdorkest van muziekvereniging Us Ideael – Nieuw Leven (Fanfare UINL) uit Echtenerbrug. Hier krijgen alle kinderen de mogelijkheid om hun muzikale talenten te ontwikkelen.

Of je nu al muzikale ervaring hebt of niet, bij de Blaasbende is voor iedereen vanaf groep 5 een plekje beschikbaar! Als je lid bent van de Blaasbende dan krijg je elke week les van een docent van It Toanhûs. Deze muziekschool is actief in gemeente de Fryske Marren (www.toanhus.nl). Daarnaast repeteert de Blaasbende om de week gezamenlijk met elkaar. Dit vindt elke dinsdagavond plaats in het dorpshuis van Echtenerbrug.  Uiteraard worden er ook jaarlijks diverse optredens verzorgd.

Op dit moment bestaat de Blaasbende uit 10 enthousiaste, jonge muzikanten. Wil jij ook bij de Blaasbende? Dat kan! Stuur een mailtje naar blaasbende@gmail.com of kom op dinsdagavond gezellig even een kijkje nemen in dorpshuis 'De Brêge' in Echtenerbrug. De blaasbende repeteert van 18:00 tot 18:45

 

Job Degenaar:

Job Degenaar woont in Lemmer. Hij publiceerde in talloze literaire tijdschriften, bloemlezingen en nieuwsmedia en gaf ruim een dozijn dichtbundels uit in Nederland en een bloemlezing van zijn werk in Polen en Duitsland, schreef verhalen en beschouwingen over literatuur, kunst en cultuur en vertaalde lyriek van Paul McCartney, Reiner Kunze en van vervolgde schrijvers. Jongste bundels: Hertenblues (2de druk 2018), Handkussen van de tijd (vierde druk, 2021) en Bijeengezwegen (eerste druk 2021). Zijn dichtwerk wordt omschreven als 'heldere poëzie met een raadselachtige glans'. Centraal daarin staat de mens in verhouding tot zijn omgeving (natuur, cultuur, universum), met thema's als liefde, natuur, reizen, erotiek, (het voorbijgaan van de) tijd en dood. Hij is poëziedocent aan de Schrijversvakschool Groningen.

Daarnaast gaf hij ruim drie decennia Nederlands aan volwassen hoger opgeleide anderstaligen en was hij van 2005-2015 voorzitter van het Writers in Prison Committee van PEN Nederland. Sinds 2017 is hij voorzitter van PEN Emergency Fund, dat in nauwe samenwerking met PEN International, mondiaal schrijvers-in-nood steunt.

Degenaar treedt behalve als dichter ook als zanger/gitarist op. Zijn repertoire omvat voornamelijk Engelstalige folkballads, soms met jazzy inslag. Website: www.jobdegenaar.nl.

Foto: Joke Schut

 

Jeugdschaak in Lemmer.

Leider: Jaap Luyendijk 84 jaar.

70 jaar schaakervaring ( jong geleerd _ oud gedaan ).

beroep:  gymleraar ( 40 jaar )

Sinds kort woonachtig in Lemmer, mist hier het jeugdschaak.

Werkt met Ned. beste schaakopleiding, de stappenmethode van Cor van Wijgerden.

Stap 1: vanaf groep 6 , duur 1jaar

Stap 2:  duur 1 a 2 jaar

doel voor de brugklas Stap 1 en 2.

Werkt in kleine groepjes: maximaal 4 kinderen.

INTERESSE ??? 

Informatie aan ouders op het UITfestival

tevens tel. 0514 856385.     

 

De Tsjukemar Kunst en Meer:

De werkgroep Kunst en Meer/De Tsjûkemar laat zich zien tijdens het UITfestival Lemmer. En hoe! In een pand op de Markt laten we je de foto-expositie zien van het bijzondere Tjeukemeer. Foto's gemaakt door Conny Kitschmann voor onze bestaande fietsroute rondom dit meer:  de Tsjûkemar by del. Dit in combinatie met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Tsjûkemar-soundscape. Ook hebben we kunstenaar Esther IJssels uit Lemmer  uitgenodigd om hier haar meest recente werk te exposeren. Zij heeft al eerder met ons samengewerkt.

Daarnaast staat een van onze andere projecten, Rinne yn Frijheid, in de schijnwerpers. Een cultureel tijdschrift, met daaraan gekoppeld een wandeling langs historische plekken bij het Tjeukemeer. Laat je verrassen en bezoek de Kunst en Meer-expositie op de Markt tijdens het UITfestival op 10 september a.s. Wolkom!

Meer informatie is te vinden op:  https://www.detsjukemar.nl

 

Esther IJssels

Na haar afstuderen in 2013 aan Academie Minerva heeft Esther IJssels aan diverse groepsexposities deel genomen. Zowel bij galleries en andere kunstpodia als musea zoals bijvoorbeeld Museum Belvedère en ( destijds nog) Haags Gemeentemuseum. Haar werk beweegt zich op de grens van figuratief en abstract. In dit schemergebied waar voorstellingen oplossen of verschijnen, daagt ze de toeschouwer uit zijn eigen ervaringen in te zetten en andere op te doen. Ze werkt voornamelijk op of met papier waarbij de natuur een inspiratiebron is. De eenvoud, het pure en kwetsbare van het materiaal maakt het spannend om mee te werken. De grootte van het papier zorgt ervoor dat ze zich over kan geven aan het laten ontstaan van een beeldende werkelijkheid.

  

Het Lemster Palet: De amateur teken- en schilderclub "Het Lemster Palet" biedt mensen de mogelijkheid te tekenen en schilderen in clubverband. 

Het Lemster Palet is een club met enthousiaste amateurschilders. Of je nu een beginneling bent of een gevorderde, het maakt geen verschil. Als je graag samen met anderen wilt tekenen en schilderen en ervoor open staat om te leren van de begeleider en van elkaar, dan is het Lemster Palet precies wat je zoekt

Gedurende het schilderseizoen, dat loopt van oktober t/m maart, zijn we wekelijks op donderdagavond te vinden in SCC De Hege Fonnen, van 20.00 tot 22.00 uur in de grote zaal. We werken onder begeleiding van Simone van den Berg.

Er komen verschillende onderwerpen aan bod en er wordt ook rekening gehouden met de wensen van de leden. Je bent altijd vrij om mee te doen met het onderwerp. Het hoeft niet. Gewoon lekker vrij je eigen ding doen met eigen materiaal en in je eigen stijl.

Meer informatie kun je vinden op onze website www.lemsterpalet.nl Kom gerust een keer langs! We zijn er weer op 6 oktober

 

Het Lemster Dickens Festijn

Lemster Dickens Festijn – 10 en 11 december 2022

Het Lemster Dickens Festijn is één groot levend theaterstuk Na een lange periode van stilte zijn de straten van het Lemster Dickens dorp weer tot leven gekomen! Het gonst en bruist als een grote stad rond eind 19e eeuw.  De bewoners kijken uit naar de kerstperiode vol sfeer en gezelligheid en zijn benieuwd wat er waar is van de geruchten die door het dorp gaan…

In het centrum van Lemmer is doorlopend wat te beleven. Ruim 30 verschillende acts kom je op de route van 3,5 km tegen, zoals: de Dickens School, soldaten, Stronttontsjerinners, brandweer, wasvrouwen, viswijven, dockter Creack en de boksschool. Ook is er weer volop muziek te horen! Van grote shanthykoren tot een kindermusical. Van intieme gitaar optredens tot een feestzanger. Neem een kijkje bij de verschillende binnen- en buitenpodia. Of hou even pauze op één van de gezellige pleinen met een hapje en een drankje.

Zaterdag 10 dec. 16.00 – 21.00 uur.

Zondag 11 dec.  14.00 – 19.00 uur.

Meer informatie: www.lemsterdickensfestijn.n

Tickets zijn straks te koop via de website en bij één van de verkooppunten in Lemmer.

 

Fred Veenstra

Fred Veenstra kreeg zijn eerste orgellessen toen hij 10 jaar was. Hij heeft bij een aantal docenten orgel- en pianolessen gevolgd en is in het bezit van het Praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel. Sinds 1979 is hij organist geweest van verschillende kerken, o.a. in Surhuisterveen, Enschede, Drachten en Franeker. Hij is nu organist van de Doopsgezinde Kerk in Joure.De muziek is altijd een hobby geweest. Veenstra heeft een rechtenstudie gevolgd en is als jurist actief geweest. Daarna is hij gemeentebestuurder geworden. Sinds 1 december 2015 is hij burgemeester van de gemeente De Fryske Marren.   

 

Bibliotheek Lemmer  

In Lemmer is de Bibliotheek aanwezig in een 'Cultureel Rondje Dok'. Aan de Schulpen wordt een heuse Bibliotheek voor één dag ingericht, in een pagodetent. Ook hier is de Brievenwasserette te vinden en daarnaast zijn de dames van het Creatief Café aanwezig om hun werk te laten zien. Verder wordt er ieder uur voorgelezen.

Bij de brug aan de andere kant van het water kun je op de foto in een strip van Onder de Hoek, die gemaakt worden door de bekende Lemsters Stoffel en Wim samen met Jan v.d. Werf.

Aan de Gedempte Gracht laten het Lemster Palet en deelnemers van het Digi-Taalhuis zien welke prachtige samenwerking is ontstaan in de Bibliotheek.

UITfestival De Fryske Marren | zaterdag 10 september 2022 | Bibliotheken Mar en Fean (op-shop.nl)

 

Diana den Boon kunst en Design

Diana den Boon is geboren in Waddinxveen zo'n 50 jaar geleden.

Ze heeft een opleiding gevolgd aan de Kunst academie te Den Haag als mode ontwerpster en heeft jaren als freelance ontwerpster gewerkt.

Ongeveer 7 jaar geleden heeft ze de kwast opgepakt en is begonnen met het schilderen van dieren.

Het begon met een passie voor koeien maar ook het in opdracht vereeuwigen van (huis)dieren heeft Diana tot specialisme verheven.

Ze weet het karakter en de typische uitdrukking van het dier precies vast te leggen! Een veel gehoord compliment is dat haar geportretteerde dieren bijna tot leven komen op het doek.

Na een reeks koeien is het werk overgegaan in het tekenen van portretten, met olieverf of houtskool en het realistisch neerzetten van 'moderne stillevens'.

Het portret  wordt gecombineerd met abstract schilderen om zo een totaal nieuw beeld neer te zetten.

Deze kunt u vinden op haar website www.dianadenboon.nl

Buiten zelf schilderen om, vindt Diana den Boon het ook erg fijn om de schilderkunst aan derden door te geven.

In haar eigen schilder-atelier, Diana's Atelier, geeft ze naast schilderlessen ook div. workshops zoals bv dikke dames, vrij schilderen, kinder workshops, koeien schilderen en Party with Paint (op locatie).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@ddbddesign.nl en neem een kijkje op www.dianadenboon.nl

 

Museum Lemmer

Is gevestigd in het voormalig gemeentehuis aan de Gedempte Gracht in Lemmer. Het zit achter het VVV kantoor. Het museum is als het geheugen van het Dorp Lemmer en laat de geschiedenis van verschillende onderwerpen zien. De vrijwilligers vertellen u graag over de visserij, het Lemster Aardewerk, de foto collecatie, de huiskamer uit verleden tijd. Kortom een bezoek meer dan waard.

Mocht je interesse hebben om vrijwilliger te worden in osn museum laat het weten via de mail info@museumlemmer.nl.  We nemen dan graag contact met u op.

 

Maak kennis met het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het Ir. D.F. Woudagemaal, UNESCO Werelderfgoed in Lemmer.

Oog in oog met de beschermende kracht tegen water. Dat moet je gezien hebben! Het ruim honderd jaar oude stoomgemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater helpt het gemaal nog altijd mee om de voeten in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier droog te houden. Sinds 2020 is er een vernieuwde expositie over de klimaatuitdagingen in het waterbeheer, een wandelroute over de IJsselmeerdijk en het polderlandschap en heeft het bezoekersgebied een upgrade gehad met de aanleg van groen en nieuwe bestrating. In de voormalige dienstwoningen zijn de kassa, winkel, VVV informatiepunt en een ontvangstruimte voor groepen. Deze kathedraal van stoom is te bezoeken van woensdag t/m zaterdag tussen 10.00 – 17.00 uur.

 

Franklin fine art: kunst tentoonstelling   marktkraam

Franklin vertelt, Mijn liefde voor tekenen is al aanwezig wanneer ik 7 jaar oud ben. Donald Duck was (en is stiekem ook vandaag) mijn inspiratie. In korte tijd zijn de muren van mijn zolderkamer behangen met afbeeldingen van mijn favoriete Disney-karakters. Maar zoals bij veel kinderen begint al snel de groeifase waarbij schetsen en schilderen verandert in verantwoordelijkheid pakken voor het 'echte' leven. Wat dat dan ook mag zijn. Als jonge twintiger is Arnhem de basis voor mijn horeca-carrière. Eerst vuile glazen ophalen, waarna mijn eigen cafébedrijf snel volgde. Het bedrijf is een succes maar één kriebel in mijn lijf kan ik maar niet wegkrabben. Ik móet de wereld zien. In 1988 ga ik aanmonsteren als busboy aan boord van een cruiseschip in Miami. Wat volgt zijn zeventien geweldige jaren. Vertrekken vanuit havens over de hele wereld met de zonsondergang op mijn gezicht. In 2004 neem ik als F&B manager afscheid van het varend bestaan. Mijn zoektocht naar het mooiste plekje op aarde leert mij dat dit vrijwel ieder plekje kan zijn, zolang het tussen de oren maar goed zit. Alles behalve horeca is mijn doelstelling in 2004 bij mijn terugkeer in Nederland. Makkelijker gezegd dan gedaan want al snel beland ik in een adviserende rol voor horecaondernemers om vervolgens in 2008 een nieuw bedrijf te starten: restaurant Goed Proeven in Arnhem. In 2012 komt die verdraaide kriebel opnieuw opzetten. Nu moet ik weg uit de horeca. Een snelle verkoop werd opgevolgd door opnieuw een afscheid van Arnhem. Volgens mij de enige manier om de horeca mijn rug te kunnen toekeren. Een paar weken later is Lemmer mijn thuis en het startpunt van mijn creatieve zoektocht

 

Gastvrij Lemmer:   Informatiekraam   

 

Vluchtelingen werk Fryske Marren Informatiekraam

 

Dansvoorstelling Toanhûs o.l.v. Zeb Hengefeld. voor de kerk

 

Drumforce One: interactief optreden! Leuk voor jong publiek!

 

Shantykoor de Warringers: locatie Langestreek

 

Salasa Rom Boka      www.salseromboka.nl

 

Overig nieuws

Doe mee aan het UIT festival Lemmer OP 14 SEPTEMBER en geef je op

Culturele organisaties of cultuurmakers gezocht voor UITFestival. GEEF JE OP EN DOE MEE  Op zaterdag 14 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de dorpen Lemmer, Joure en Balk in het teken ...

lees meer

Doe mee met Muziek in de Kerk

Muziek in de kerk  2024 Toen de Lemster Toer en Kerk in 2016 300 jaar bestond, zijn we gestart met "Muziek in de kerk "tijdens "Tsjerkepaad". Verschillende muzikanten brachten hun passie ten ...

lees meer

financiƫle ondersteuning Lemmer

Lemmer krijgt meer financiële armslag om het dorp te promoten. Met de komst van de uitvoering van het bedrijven investeringszone  ( BIZ plan)  is het mogelijk om de komende jaren extra ...

lees meer

Dorpskuier voor Lemmer

Historisch en gezellig Lemmer krijgt verdiende dorpskuier langs prachtige juwelenLemmer heeft sinds vandaag haar eigen inspirerende dorpskuier. Toeristen en inwoners van Zuidwest Friesland komen ...

lees meer