Veel bezoekers tijdens Nazomeren in Lemmer

Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer

 Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte

in het centrum van Lemmer. Veel inwoners en gasten, liepen vrijdag en zaterdag menig

" rondje Dok en Visserijhaven" in het centrum om alles wat er georganiseerd was te bekijken.

 

De vrijdag en zaterdag stonden ook in het teken van monumenten op de wal en op het water. In het " Dok" lagen de tientallen authentieke sleepboten, bakdek kruizers van de "Oude Glorie", kotters en een heuse baggermolen. Menig verhaal werd bij het zien van dit alles, uit de herinnering opgehaald en met elkaar gedeeld. De boten waren in de avond prachtig verlicht.

Authentiek kotters, Fiskerman aken en schouwen die gebruikt werden in de visserij lagen afgemeerd in de Binnenhaven, maar zoals wij die tijdens het evenement de Visserijhaven noemen. Ondermeer waren de Fiskermanaken voorzien van netten.

In totaal deden 60 authentieke schepen Lemmer aan. De Nazomer havenmeesters hadden het er maar druk mee, maar dankzij de uitstekende samenwerking met de gemeente de Fryske Marren verliep alles goed.

 

Ook was er veel aandacht voor de oude ambachten die ten uitvoering werden gebracht op de Vissersburen en de Emmakade. Op de Emmakade was de markt met oude ambachten, met ondermeer een smederij, nettenboeter, touwslagerij, die een relatie hadden met de Visserij.

 

De wandelroute van de SKKL langs de monumenten werd druk gevolgd door geïnteresseerde wandelaars.

 

Lemmer stond bol van de muziek.

Er was zaterdag veel muziek. De optredens in de Hervormde kerk, van ondermeer het Frysk Fanfare orkest en een trio met fluit, viool en piano en de optredens op straat werden goed bezocht.

 

De band Tuff Enuff verzorgde een spetterend optreden op de Schulpen bij de Motor Vrienden Lemmer, die met hun indrukwekkende motoren de verhalen vertelden over hun oude motoren.

 

Het koor Sjongersnocht uit Bantega verzorgde de muzikale invulling aan de Gedempte gracht, met verschillende optredens waarbij het publiek werd betrokken.

Aan de Langestreek speelden bands van het Toanhûs waarin jongeren hun muziek ten gehore brachten.

 

Speciaal was dit jaar het optreden van het Frysk Fanfare orkest. Met 60 muzikanten brachten ze de muziek stijlen ten gehore. Een prachtige aanvulling op het thema " Muziek in de kerk". Dit jaar was het optreden in de Hervormde kerk, die vol zat met luisteraars.

 

Natuurlijk was er weer de koffiestand die bezoekers mochten ontvangen.

 

De oude auto's uit Lemmer maar ook uit o.a. Leeuwarden en Bolsward stonden op verschillende plaatsen in het centrum opgesteld en waren weer de moeite waard om bekeken te worden.

 

Het poonroken aan de binnenhaven was een groot succes.

 

De vereniging vrienden van de Krukas, had alles uit de kast gehaald om Lemmer te laten zien welke oude landbouwvoertuigen en motoren er zijn. Op het Fedde Schurerplein stonden woonwagens opgesteld, een kinderdraaimolen bij het museum en her en der tractoren in het centrum en de kleine motoren stonden op ondermeer de Korte en Langestreek. Zo kon iedereen de geur en de dampen van oude (stoom) machines weer ervaren.

  

Het was ook druk in het Lemster Museum de Oudheidkamer. Honderden bezoekers keken hun ogen uit aan allerlei activiteiten die voor het museum werden uitgebeeld en tentoongesteld over het verleden en de gebruiken van rond 1900. Het wassen en drogen van textiel kon de jeugd zelf even beoefenen.

 

Natuurlijk was de gratis bus er ook om vanuit het centrum visa versa naar het Ir. Woudagemaal te kunnen gaan en daar het Unesco wereld erfgoed te bezichtigen.

 

De zeekadetten hadden hun schip de Roermond afgemeerd aan de steiger bij de Lemstersluis. Vele gasten werden ontvangen die het schip konden bekijken. De leden van het zeekadetten korps waren ook druk in de ondersteuning aan deze dag.

 

Kortom er was van alles te beleven in Lemmer tijdens Nazomeren in Lemmer.

 

De sfeer was geweldig en de bezoekers waren al vroeg in het centrum. Het was de hele dag druk in het centrum.

 

Zondag werd het geheel afgesloten met een klassiek concert van het Nescio Ensemble, bestaande uit 12 jonge mensen die gezamenlijk een strijkersorkest formeerden. Afwisselnd werd gespeeld en gedichten voorgedragen door de Lemster dichter Job Degenaar. ongeveer 350 mensen waren getuige van dit uniek concert.

 

Vorenstaande is maar een greep uit alles wat er te beleven en te zien was in Lemmer. Op de site www.nazomereninlemmer.nl zijn foto's geplaatst om de herinnering levend te houden.

 

Door de hulp van veel vrijwilligers, gemeente De Fryske Marren en verschillende sponsors is het al de 11e editie oprij gelukt om het evenement Nazomeren in Lemmer te organiseren.

 

Het bestuur van de Stichting Oud Lemmer kijkt tevreden terug op dit weekend, en dankt allen die het mogelijk hebben gemaakt.

 

Volgend jaar is er weer Nazomeren in Lemmer op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september 2019.

Overig nieuws

15 september uniek concert van het Gelders ensemble

Zondag middag 15 september is er een uniek concert met toegankelijke klassieke muziek In de Hervormde kerk van Lemmer. Tijdens het concert krijgt u als toehoorder uitgelegd waar de muziek over gaat ...

lees meer

Muziek in de kerk Tsjerkepaad gaat weer van start

TSJERKEPAAD GAAT WEER VAN START.   Tsjerkepaad 2019 gaat weer van start met 260 open kerken in Friesland. De feestelijke opening van Tsjerkepaad is 30 juni om 14.00 in de Bonifatius kerk in ...

lees meer

Fotograaf Peter van den Brandt

Onze locale fotograaf Peter van den Brandt verbonden aan de stichting Oud Lemmer, maakt zoals jullie weten altijd mooie foto's van Lemmer en omstreken. Soms echte" hoogstandjes". Op een stok van 6 ...

lees meer

Veiligheid met oud hekwerk aan de Straatweg in Lemmer

De herinrichting van de rondweg is afgerond. De aansluiting van de toegangsweg naar Lemmer is ingericht. Daarbij zit ook de oversteek van fietsers van de Straatweg naar de Albert Koopmansstraat. Het ...

lees meer