Topdrukte tijdens Nazomeren in Lemmer

Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer

 

Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte in het centrum van Lemmer. Veel duizenden mensen (inwoners, toeristen en gasten), liepen vrijdag en zaterdag menig " rondje Dok en Visserijhaven" in het centrum om alles wat er georganiseerd was te bekijken. 

De vrijdag en zaterdag stonden ook in het teken van monumenten op de wal en op het water.

De vrijdagavond was de aftrap met een bijeenkomst in de Hervormde kerk waarbij de laatste informatie werd gedeeld vanuit de stichting Dorpsbehoud Lemsterland en wethouder Roel de Jong van de gemeente de Fryske Marren, over de gemeente monument, beleid en de stroffelstinnen. Ook werden filmpjes getoond van mooie plekken in Lemmer en een compulatie van de filmd de Vuurtoren van Pieter Verhoef

Amanda Boesjes nam de toehoorders mee in haar plannen rondom het project van de Gereformeerde Kerk.

 

Bij de Lemster toer lag het Statenjacht de Friso van de Provincie Fryslân. Vele mensen hebben de boeier, het pronkstuk, bekeken en op foto vast gelegd. De bemanning vertelde ons dat ze nog nooit zoveel belangstelling hadden gehad tijdens een evenement.

In het " Dok" lagen de tientallen authentieke sleepboten, bakdek kruizers van de "Oude Glorie", kotters en een heuse baggermolen. Menig verhaal werd bij het zien van dit alles, uit de herinnering opgehaald en met elkaar gedeeld. De boten waren in de avond prachtig verlicht.

Authentiek schepen, Fiskerman aken en schouwen die ondermeer gebruikt werden in de visserij lagen afgemeerd in de Binnenhaven, maar zoals wij die tijdens het evenement de Visserijhaven noemen. Ondermeer waren de Fiskermanaken voorzien van netten.

In totaal deden 55 authentieke schepen Lemmer aan. De Nazomer havenmeesters hadden het er maar druk mee, maar dankzij de uitstekende samenwerking met de gemeente de Fryske Marren verliep alles goed.

 

Ook was er veel aandacht voor de oude ambachten die ten uitvoering werden gebracht op de Vissersburen en de Emmakade. Op de Emmakade was de markt met oude ambachten, met ondermeer een smederij, nettenboeter, touwslagerij, die een relatie hadden met de Visserij.

 

De wandelroute van de SKKL langs de monumenten werd druk gevolgd door geïnteresseerde wandelaars.

 

Lemmer stond bol van de muziek.

Er was zaterdag veel muziek. De optredens in de Hervormde kerk, van ondermeer het Orkest Crescendo en medewerkers van het Toanhus met fluit en koor werden goed bezocht.

 

De band Tuff Enuff verzorgde een spetterend optreden op de Schulpen bij de Motor Vrienden Lemmer, die met hun indrukwekkende motoren de verhalen vertelden over hun oude motoren.

 

Het koor Sjongersnocht uit Bantega verzorgde de muzikale invulling aan de Gedempte gracht, met verschillende optredens waarbij het publiek werd betrokken.

 

Natuurlijk was er weer de koffiestand waar gratis koffie werd gereserveerd door de stichting Oud Lemmer en waar men gezellig als een soort reünie met elkaar kon spreken.

 

De oude auto's uit Lemmer maar ook uit o.a. Leeuwarden, Zaanstad en Bolsward stonden op verschillende plaatsen in het centrum opgesteld en waren weer de moeite waard om bekeken te worden.

 

Het poonroken van de Lemster Jongens aan de binnenhaven was een groot succes.

 

De vereniging vrienden van de Krukas, had alles uit de kast gehaald om Lemmer te laten zien welke oude landbouwvoertuigen en motoren er zijn. Op het Fedde Schurerplein stonden woonwagens opgesteld, een kinderdraaimolen bij het museum en her en der tractoren in het centrum en de kleine motoren stonden op ondermeer de Korte en Langestreek. Zo kon iedereen de geur en de dampen van oude (stoom) machines weer ervaren.

 

Het was ook druk in het Lemster Museum de Oudheidkamer. Honderden bezoekers keken hun ogen uit aan allerlei activiteiten die voor het museum werden uitgebeeld en tentoongesteld over het verleden en de gebruiken van rond 1900. Het wassen en drogen van textiel kon de jeugd zelf even beoefenen.

 

Natuurlijk was de gratis bus er ook om vanuit het centrum visa versa naar het Ir. Woudagemaal te kunnen gaan en daar het Unesco wereld erfgoed te bezichtigen.

 Ook de boekenmarkt had het druk.

De zeekadetten hadden hun schip de Roermond afgemeerd bij hun eigen vaste ligplaats. De steiger aan de buitenzijde bij de sluis wordt namelijk vernieuwd waardoor ze dit jaar niet dicht bij het centrum konden liggen.

 

Kortom er was van alles te beleven in Lemmer tijdens Nazomeren in Lemmer.

 

De sfeer was geweldig en de bezoekers waren al vroeg in het centrum. Het was de hele dag druk in het centrum.

 

Zondag werd het geheel afgesloten met een klassiek concert van het Gelders Ensemble, bestaande uit 3 muzikanten in de Hervormde Kerk. Afwisselend werd gespeeld en werd uitleg gegeven over de muziek stukken en de instrumenten. Ongeveer 150 mensen waren getuige van dit unieke concert.

 

Vorenstaande is maar een greep uit alles wat er te beleven en te zien was in Lemmer. Op de site www.nazomereninlemmer.nl zijn foto's geplaatst om de herinnering levend te houden.

 

Door de hulp van veel vrijwilligers, gemeente De Fryske Marren en verschillende sponsors is het al de 12e editie oprij gelukt om het evenement Nazomeren in Lemmer te organiseren.

 

Het bestuur van de Stichting Oud Lemmer kijkt tevreden terug op dit weekend, en dankt allen die het mogelijk hebben gemaakt.

 

Volgend jaar is er weer Nazomeren in Lemmer op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondfag 13 september.

Met dank aan Peter van den Brandt en Janny Harders voor de foto's en Aerieal Promos www.aerialpromos.nl uit Lemmer voor het maken van de film.

Overig nieuws

succes volle Jeugd Kunst Dagen

  Succesvolle eerste editie van de Jeugd Kunst Dagen, georganiseerd voor jongeren in De Fryske Marren. Door middel van kunst & cultuur alles loslaten van de afgelopen maanden en reflecterend ...

lees meer

Geen Nazomeren in Lemmer 2020

Het bestuur van de stichting Oud Lemmer heeft besloten dat Nazomeren in Lemmer op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september 2020, niet doorgaat. Dit vanwege de huidige maatregelen die er zijn ...

lees meer

Wandelroute 75 jaar vrijheid door Lemmer

In het kader van 75 bevrijding hebben vrijwilligers van de stichting Oud Lemmer, een boekje met daarin een wandelroute door het centrum van Lemmer gemaakt.  In de route zijn onder meer panden en ...

lees meer

75 jaar bevrijding een film van Lemmer

De afgelopen weken is door vrijwilligers van stichting Oud Lemmer hard gewerkt aan de tot standkoming van een film over 75 jaar bevrijding van Lemmer.   Door onder meer Hanneke Jongsma en Werner ...

lees meer