Project Lemmer op de Kop afgesloten

Lemmer op de Kop

Op zaterdag 22 april om 15:00 uur is er een bijeenkomst op de Schulpen van Lemmer. Onder de klanken van een band en verrassingsacts van een clown, voor de jeugd, wordt door gedeputeerde Sander de Rouwe een bord onthult. Dit als start van de feestelijke afsluiting van het de herinrichting van het centrum van Lemmer. Het weg halen van de muurtjes, aanbrengen steiger en zeker de sloop van het gemeente kantoor met herinrichting van dat deel van het centrum van Lemmer waren onderdeel van het project Lemmer op de Kop. Voor de jeugd loopt Clown Kokkie door het centrum en speelt het wandelorkest Dixieland jazzband.

De bevolking van Lemmer is uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

 

Hieronder wat extra informatie over het Project Lemmer Op de Kop. 

De afgelopen jaren is er gewerkt aan het aantrekkelijker maken van Lemmer. De werkzaamheden zijn de uitvoering geweest van het Masterplan Toegangspoort Lemmer: een bestuursovereenkomst die de gemeente in 2014 ondertekenden met de provincie Fryslân. Eind 2014 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden, en in het voorjaar van 2017 is de herinrichting afgerond. 

Omdat we Lemmer niet in één keer helemaal op de kop wilden zetten, is er gewerkt in fasen.

 

Korte en Lange Streek

De eerste fase, de Korte en Lange Streek, is in april 2015 opgeleverd. De muurtjes die er stonden zijn gesloopt en het hele gebied is opnieuw ingericht. Wat overblijft is een veel ruimer ogend centrum. Met meer ruimte voor de bezoeker om te lopen. ,

 

Burgemeester Krijgerplein

Op dit plein stond het voormalige gemeentekantoor van de gemeente Lemsterland.

Na de herindeling per 1 januari 2014 tot gemeente De Fryske Marren werd het niet meer gebruikt. Het gemeentekantoor is gesloopt en er is een nieuw groen plein met speeltoestellen gerealiseerd. 

Aan de oostzijde van het plein zijn plannen voor nieuwbouw van winkels met appartementen.

 

Oudesluis & Gedempte Gracht

Ook de inrichting van en rondom het Burgemeester Krijgerplein is vernieuwd. Parkeerplekken zijn verplaatst en er zijn nieuwe bloembakken en zitplekken gekomen. Naast het brugwachtershokje is de zitplek voor Lemsters, bekend als Onder de Hoek, vernieuwd met onder andere comfortabele nieuwe bankjes. Vaste gasten van deze plek zijn zelfs gaan proefzitten op een aantal nieuwe bankjes.  

 

Schulpen

De Schulpen werd voorheen gedomineerd door muurtjes en hoogteverschillen. Nu het opnieuw ingericht is, is het plein vlak en open waardoor het geschikter is geworden voor kleine evenementen.

 

Stationsplein

Het grote parkeerterrein tegen het centrum van Lemmer is ook op de schop gegaan. Het aantal parkeerplekken is vrijwel gelijk gebleven, maar de plaatsen zijn ruimer opgezet. Dit parkeerterrein is daarmee een stuk gebruiksvriendelijker geworden.

 

Binnenhaven

Tot slot is ook nog de binnenhaven van Lemmer opgeknapt. Langs de Emmakade is een nieuwe aanlegsteiger aangelegd. En in heel Lemmer zijn een tweetal liggeldautomaten geplaatst. Booteigenaren kunnen hun liggeld daar betalen en hoeven niet meer te wachten op de havenmeester.

 

Met dank aan Lemmer

Tijdens de ontwerpfase en ook tijdens de werkzaamheden is er intensief contact geweest met de Lemster mienskip. Tijdens diverse inloopavonden kwamen er veel mensen langs om hun mening te geven. Tijdens het hele proces is er vanuit de gemeente intensief contact geweest met klankbordgroepen. In deze klankbordgroepen zaten betrokken inwoners, stichting Oud Lemmer en ondernemers van het dorp.

 

Mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân

De herinrichting van Lemmer is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Dankzij geld uit het Friese Meren project kon gemeente De Fryske Marren het centrum van Lemmer deze boost geven.

 

Foto Bij dit artikel zit een aantal foto's waarop te zien wat de grootste veranderingen zijn.

 

Kom genieten ! , voor livebeelden kan u terecht op www.webcamlemmer.nl

 

Overig nieuws

Dickens Festijn in Lemmer

Ontdek het ultieme kerstgevoel tijdens het Dickens Festijn Lemmer. Twee dagen lang is het oude centrum van Lemmer omgetoverd tot een oud Engels vissersdorp uit de 19e eeuw. Honderden personages en ...

lees meer

Unieke kalender eerste week 2018 op uw deurmat

Als afsluiting en als goed begin van 2018 wordt in de 1e week van januari huis aan huis een prachtige scheurkalender aangeboden  aan elk huishouden van Lemmer met de 52 mooiste foto's uit ...

lees meer

Laatste ruilmiddag was maandag 20 november bij de JUMBO

''Het stimuleert de saamhorigheid in het dorp '' Iedereen heeft zijn boek vol  LEMMER-De laatste ruilmiddag om het fotoboek Groeten uit Lemmer  vol te krijgen  was in de Jumbo in ...

lees meer

Roelofs steunt stichting Oud Lemmer

Roelofs steunt Stichting Oud Lemmer Roelofs, verantwoordelijk voor fase 2 van de herinrichting van het centrum van Lemmer, sponsort Stichting Oud Lemmer met een bijdrage van € 500. Hiermee wil ...

lees meer