Project Lemmer op de Kop afgesloten

Lemmer op de Kop

Op zaterdag 22 april om 15:00 uur is er een bijeenkomst op de Schulpen van Lemmer. Onder de klanken van een band en verrassingsacts van een clown, voor de jeugd, wordt door gedeputeerde Sander de Rouwe een bord onthult. Dit als start van de feestelijke afsluiting van het de herinrichting van het centrum van Lemmer. Het weg halen van de muurtjes, aanbrengen steiger en zeker de sloop van het gemeente kantoor met herinrichting van dat deel van het centrum van Lemmer waren onderdeel van het project Lemmer op de Kop. Voor de jeugd loopt Clown Kokkie door het centrum en speelt het wandelorkest Dixieland jazzband.

De bevolking van Lemmer is uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

 

Hieronder wat extra informatie over het Project Lemmer Op de Kop. 

De afgelopen jaren is er gewerkt aan het aantrekkelijker maken van Lemmer. De werkzaamheden zijn de uitvoering geweest van het Masterplan Toegangspoort Lemmer: een bestuursovereenkomst die de gemeente in 2014 ondertekenden met de provincie Fryslân. Eind 2014 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden, en in het voorjaar van 2017 is de herinrichting afgerond. 

Omdat we Lemmer niet in één keer helemaal op de kop wilden zetten, is er gewerkt in fasen.

 

Korte en Lange Streek

De eerste fase, de Korte en Lange Streek, is in april 2015 opgeleverd. De muurtjes die er stonden zijn gesloopt en het hele gebied is opnieuw ingericht. Wat overblijft is een veel ruimer ogend centrum. Met meer ruimte voor de bezoeker om te lopen. ,

 

Burgemeester Krijgerplein

Op dit plein stond het voormalige gemeentekantoor van de gemeente Lemsterland.

Na de herindeling per 1 januari 2014 tot gemeente De Fryske Marren werd het niet meer gebruikt. Het gemeentekantoor is gesloopt en er is een nieuw groen plein met speeltoestellen gerealiseerd. 

Aan de oostzijde van het plein zijn plannen voor nieuwbouw van winkels met appartementen.

 

Oudesluis & Gedempte Gracht

Ook de inrichting van en rondom het Burgemeester Krijgerplein is vernieuwd. Parkeerplekken zijn verplaatst en er zijn nieuwe bloembakken en zitplekken gekomen. Naast het brugwachtershokje is de zitplek voor Lemsters, bekend als Onder de Hoek, vernieuwd met onder andere comfortabele nieuwe bankjes. Vaste gasten van deze plek zijn zelfs gaan proefzitten op een aantal nieuwe bankjes.  

 

Schulpen

De Schulpen werd voorheen gedomineerd door muurtjes en hoogteverschillen. Nu het opnieuw ingericht is, is het plein vlak en open waardoor het geschikter is geworden voor kleine evenementen.

 

Stationsplein

Het grote parkeerterrein tegen het centrum van Lemmer is ook op de schop gegaan. Het aantal parkeerplekken is vrijwel gelijk gebleven, maar de plaatsen zijn ruimer opgezet. Dit parkeerterrein is daarmee een stuk gebruiksvriendelijker geworden.

 

Binnenhaven

Tot slot is ook nog de binnenhaven van Lemmer opgeknapt. Langs de Emmakade is een nieuwe aanlegsteiger aangelegd. En in heel Lemmer zijn een tweetal liggeldautomaten geplaatst. Booteigenaren kunnen hun liggeld daar betalen en hoeven niet meer te wachten op de havenmeester.

 

Met dank aan Lemmer

Tijdens de ontwerpfase en ook tijdens de werkzaamheden is er intensief contact geweest met de Lemster mienskip. Tijdens diverse inloopavonden kwamen er veel mensen langs om hun mening te geven. Tijdens het hele proces is er vanuit de gemeente intensief contact geweest met klankbordgroepen. In deze klankbordgroepen zaten betrokken inwoners, stichting Oud Lemmer en ondernemers van het dorp.

 

Mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân

De herinrichting van Lemmer is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Dankzij geld uit het Friese Meren project kon gemeente De Fryske Marren het centrum van Lemmer deze boost geven.

 

Foto Bij dit artikel zit een aantal foto's waarop te zien wat de grootste veranderingen zijn.

 

Kom genieten ! , voor livebeelden kan u terecht op www.webcamlemmer.nl

 

Overig nieuws

Laatste bord geplaatst in het rondje dok.

Laatste nieuws van 4 augustus over "het rondje Dok. Vandaag is het laatste info bord van een serie van 5 geplaatst in het centrum van Lemmer. Het maakt de route met beeld en tekst compleet. Wandelend ...

lees meer

Volop drukte tijdens de openstelling kerken

  Vanmiddag zaterdag 5 augustus was er om 15:00 uur weer " Muziek in de kerk". De Hervormde Kerk en de RK kerk hadden hun deuren weer geopend in het kader van Tsjerkepaad. In de Hervormde Kerk ...

lees meer

Verkiezing mooiste Monument in de gemeente de Fryske Marren

'It Gouden Haske 2017' – Verkiezing Moaiste Monumint De Frykse Marren. Lemmer – Molens, torens, kerken, prachtige historische panden …, De Fryske Marren heeft het allemaal. Wij ...

lees meer

Programma Nazomeren in Lemmer editie 2017

Het is de stichting Oud Lemmer, samen met vele anderen verenigingen, vrienden en vrijwilligers weer gelukt om een gevarieerd programma samen te stellen voor Nazomeren in Lemmer op vrijdag 8 en  ...

lees meer