Lezing over boek Schippersvrouwen

Geslaagde lezing in de Tsjerke Oan it Dok

 

De gezellige drukte en gezonde spanning van  het skûtsjesilen hangt haast nog in de lucht van Lemmer! Mooi, dat het Lemster skûtsje toch nog een tweede plek bij de SKS bemachtigde. En wat leuk, om bij de IFKS zoveel (jonge) vrouwen te zien meezeilen en zwoegen op de machtige schepen!

Vrouwen stonden natuurlijk vroeger op die vrachtschepen ook al hun mannetje!

Daarover hebben Alice Booij en Sippy Tigchelaar een prachtig boek geschreven met de titel; "Schippersvrouwen Verhalen boven water." (uitg. Noordboek. Verkrijgbaar bij oa Primera in Lemmer).  De levensverhalen van vijftien ( Friese) schippersvrouwen en dochters, zijn verwerkt in dit boek en worden ondersteund door bijzondere foto's.

Deze persoonlijke geschiedenissen zijn opgetekend door Sippy Tigchelaar ( bekend van Radio Fryslân  - verslag doen bij het Skûtsjesilen en de Elfstedentocht) en Alice Booij ( journaliste en o.a. betrokken bij het Fries Scheepvaart Museum) . 

Vrouwen werkten nl. hard mee aan boord. Ze zeilden het schip, verzorgden hun kinderen en deden het huishouden.

De genoemde auteurs hebben gisteravond donderdag 12 oktober een lezing gegeven over hun boek. Deze werd gehouden in de Tsjerke oan it Dok.

Er waren over de 100 belangstellenden aanwezig die zeer geïnteresseerd de avond volgden.

De lezing werd ondersteund met  bijzonder beeldmateriaal.

De werkgroep Ontmoeting en Inspiratie van de Protestante gemeente Lemmer, en de Stichting Oud Lemmer hebben de avond georganiseerd

Janke Schurink, die geïnterviewd voor dit boek was ook aanwezig. Zij deed haar verhaal als schippersvrouw zoals dat ook is opgetekend in het boek.

In het boek zijn verhalen opgenomen van schippersvrouwen en hun dochters waarin de vraagstukken van het leven aan de orde komen. Hoe is het leven op een skûtsje, hoe ging het zeilen, laden en lossen van de vracht  en het "jagen" bij stille wind. Maar ook hoe ging de maatschappij destijds om met mensen die van het schip kwamen en een dorp of stad aandeden tijdens hun werk. Hoe was het onderwijs geregeld etc. etc.

Het altijd fleurige Lemster Wivenkoor verzorgde de muzikale omlijsting. Zij zongen verschillende liederen die met het schippersleven te maken hebben.

Dat vormde een mooie afwisseling van deze geslaagde avond.

 

 

Overig nieuws

Doe mee aan het UIT festival Lemmer OP 14 SEPTEMBER en geef je op

UITFESTIVAL 14 september LEMMER:                DOE MEE EN LAAT JE ZIEN.    Met groot enthousiasme kondigen wij de ...

lees meer

Muziek in de Kerk deze Zomer

Muziek in de kerk  2024 Toen de Lemster Toer en Kerk in 2016 300 jaar bestond, zijn we gestart met "Muziek in de kerk "tijdens "Tsjerkepaad". Verschillende muzikanten brachten hun passie ten ...

lees meer

financiƫle ondersteuning Lemmer

Lemmer krijgt meer financiële armslag om het dorp te promoten. Met de komst van de uitvoering van het bedrijven investeringszone  ( BIZ plan)  is het mogelijk om de komende jaren extra ...

lees meer

Dorpskuier voor Lemmer

Historisch en gezellig Lemmer krijgt verdiende dorpskuier langs prachtige juwelenLemmer heeft sinds vandaag haar eigen inspirerende dorpskuier. Toeristen en inwoners van Zuidwest Friesland komen ...

lees meer