Lemster Wurdboek

Zondag 11 september 2022, organiseerde de stichting Oud Lemmer weer een toegankelijk muzikaal klassiek concert in de Tjserke oan it Dok.

De middag stond ook in het teken van de uitreiking van het 1e Lemster Wurdboek aan de Commissaris van de Koning in Fryslân Arno Brok en de introductie van het Stapert Fonds.

De muzikale bijdrage was van het trio Toanhûs en een klarinet Ensemble.

Het 1e exemplaar geschreven door Joël Hut werd door de voorzitter van de stichting Oud Lemmer Piet Zantman, overhandigd aan de Commissaris van de Koning Arno Brok.

 De commissaris van de Koning Arno Brok ging ondermeer in het belang van de taal en identiteit, in relatie tot Mienskip. Hij deed dit aan de hand van verschillende voorbeelden uit andere streektalen in Fryslân. Ook benadrukte de heer Brok dat het lemsters, thuis, op straat en bijvoorbeeld in het cafe gesproken moet worden. Zo blijft het actueel en onder de aandacht.

Veel belangstellenden waren aanwezig bij het klassiek .concert en de uitreiking van het Lemster Wurdboek.

Na afloop was er gelegenheid om met de bezoekers na te spreken over deze en andere onderwerpen..

 Financieel mogelijk gemaakt door;

Het Lemster Wurdboek is financieel mogelijk gemaakt door een donatie;

van de familie Th.M. van Oers en IJB Groep BV beiden uit Lemmer en het Stapert Fonds.

Het Lemster Wurdboek is vanaf nu te koop bij Focus aan de Kortestreek in Lemmer voor een contant  bedrag van € 8,95.

Het Lemster Wurdboek vertaalt 2700 woorden van het Lemsters naar het Nederlands en anders om. Er staan tekeningen in van Onder de Hoek en ondermeer een puzzel.

 Lemster Wurdboek

Dit Wurdboek wordt uitgegeven door stichting Oud Lemmer. Het is geschreven door Joël Hut (27 jr.) uit Leeuwarden.

Joël Hut is geboren als Joël Huitema, in een dorp niet zo ver hiervandaan. Het heet Sint Nyk, mogelijk wel bekend bij u. Ze praten er net wat anders dan hier, maar toch ook aardig hetzelfde als hier in Lemmer. Met dit Sint Nyksters is hij opgevoed.

 

Toen hij zeventien was, begon hij deze streektaal, dit dialect, ook te gebruiken voor zijn poëzie. Een jaar later, in 2013, verscheen het voor het eerst in geschreven vorm in een Fries literair tijdschrift. Sindsdien is hij steeds bewuster gaan kiezen voor dit taalgebruik, voor dören in plaats van doarren en skunnen in plaats van skuon.

 

In 2020 verscheen zijn debuutbundel börtersgrut onder zijn schrijversnaam Joël Hut. Joël gebruikt dan de achternaam van zijn vriendin, als een soort eerbetoon en een soort statement, heb ik begrepen. De bundel is in eigen beheer en compleet in het Sint Nyksters.

 Zodra hij doorkreeg dat het Lemsters ook steeds meer op werd geschreven, is hij zich hierop gaan richten. Vooral aan de hand van de strip Onder de hoek heeft hij een beeld gekregen van geschreven Lemsters. Met dit Lemster wurdboek wil hij een richtlijn bieden voor de spelling, waar mogelijk op een speelse manier.

 Joël woont nu in Leeuwarden en studeert Toegepaste taalwetenschap in Groningen. De Zuidwesthoek van Friesland lokt echter wel met haar Lemsters, Sint Nyksters en haar Gaasterlands. Hij is dan ook nog lang niet met deze streektaal útbörte. Maar wat dat inhoudt, vindt u terug in dit Lemster wurdboek.

 We zijn blij Stoffel Zandstra uit lemmer met ons meegelezen heeft.

 

Bij de foto en viadeo een bijdrage van Peter vd Brandt, radio Spannenburg en de Lemsterkrant.

 

Overig nieuws

Geslaagd UITfestival in Lemmer

De werkgroep UITfestival Lemmer, kijkt met plezier en met een voldaan gevoel terug op het geslaagde UITfestival van afgelopen zaterdag middag 9 september in het centrum van Lemmer. Er werd volop ...

lees meer

Start UITfestival Lemmer

Zaterdag 9 september is het weer zover en kunnen we tijdens het UITfestival in Lemmer genieten van alles op cultuur muziek gebied te beleven is in Lemmer. De openingsact is dit jaar om 13:00 uur op ...

lees meer

Wie doen er dit jaar mee

Informatie van de deelnemers aan het UITfestival in Lemmer zaterdag 9 september     Nij Talent orkest Lemmer Wyckel      ...

lees meer

UIT festival in Lemmer

  Culturele organisaties of cultuurmakers laten zien wat ze in huis hebben tijdens het UITFestival. Wolkom bij de tweede editie van het UITfestival DFM in Lemmer! De aftrap van een nieuw ...

lees meer