Gezellige drukte tijdens Nazomeren in Lemmer

Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer

 

Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte

in het centrum van Lemmer. Veel inwoners en gasten, liepen vrijdag en zaterdag menig

" rondje Dok en Visserijhaven" in het centrum om alles wat er georganiseerd was te bekijken.

 

Op de vrijdag avond was de bijeenkomst in de kerk. Door Jelle Wesselius voorzitter van de stichting Dorpsbehoud Lemsterland en Johannes van der Pal wethouder van de gemeente de Fryske Marren werden de monumenten op verschillende wijzen belicht. Ze stonden stil bij de noodzaak van de aanwijzing van panden als gemeentelijk dan wel rijksmonument. Van der Pal vertelde over de visie en de harmonisatie van beleid binnen de gemeente.

 

Tot slot werd het eerste exemplaar van het verzamel fotoboek met als titel "De groeten uit Lemmer" uitgereikt aan de wethouder Johannes van der Pal. Hij mocht de eerste sticker in het boek plakken. Het boek is in samenwerking met Supermarkt Jumbo Sjoerd de Jong in Lemmer en de stichting Oud Lemmer tot stand gekomen.

 

Vanwege het 10 jarig jubileum is in samenwerking met de Jumbo Supermarkt van Sjoerd de Jong uit Lemmer, een uniek foto plak/verzamelboek samengesteld. Door de vrijwilligers van de stichting zijn in tonaal 216 foto's samengevoegd en voorzien van tekst. Deze vrijwilligers zijn inwoners (Lemsters) die zich verbonden voelen met het Oude Lemmer en hebben bijgedragen geleverd met verhalen, anekdotes, vakkundige en geduldige naspeuringen en uitzoekwerk.

Het boek is in verschillende hoofdstukken ingedeeld en vormt zo een uniek verzamel fotoboek.

Zo zijn er hoofdstukken terug te vinden met bijvoorbeeld als onderwerp, de visserij, de straten en havens.

Het boek wordt in een oplage van 2500 beschikbaar gesteld door de Jumbo supermarkt Sjoerd de Jong aan de Stationsweg in Lemmer. Bij het besteden van € 35,00 aan boodschappen krijg je het boek gratis en kun je mapjes verkrijgen bij het doen van € 10,00 aan boodschappen. In de mapjes zitten de stickers met de foto's die vervolgens in het boek geplakt kunnen worden. Op deze wijze verzamel je, je eigen fotoboek.

Zoals gezegd staan bij de hoofdstukken korte inleidingen en is er een onderschrift bij de foto.

In totaal zijn er 1,8 miljoen stickers gemaakt.

Een dergelijk fotoboek is nieuw van opzet. We kennen wel het verzamelen van voetbalplaatjes maar met oude foto's' van de Lemmer is het uniek.

 

Na afloop was er een gezellig netwerkbijeenkomst met begeleiding van de band Gerard & Compagnie die de avond muziekaal omlijste.

 

In de avond lagen de authentieke schepen mooi verlicht in het Dok en Binnenhaven.

 

De vrijdag en zaterdag stonden ook in het teken van monumenten op de wal en op het water. In het " Dok" lagen de tientallen authentieke sleepboten, bakdek kruizers van de "Oude Glorie", kotters en een heuse baggermolen. Menig verhaal werd bij het zien van dit alles, uit de herinnering opgehaald en met elkaar gedeeld. De boten waren in de avond prachtig verlicht.

Authentiek kotters, Fiskerman aken en schouwen die gebruikt werden in de visserij lagen afgemeerd in de Binnenhaven, maar zoals wij die tijdens het evenement de Visserijhaven noemen. Ondermeer waren de Fiskermanaken voorzien van netten.

In totaal deden 70 authentieke schepen Lemmer aan. De Nazomer havenmeesters hadden het er maar druk mee, maar dankzij de uitstekende samenwerking met de gemeente de Fryske Marren verliep alles goed.

 

Ook was er veel aandacht voor de oude ambachten die ten uitvoering werden gebracht op de Vissersburen en de Emmakade. Op de Emmakade was de markt met oude ambachten, met ondermeer een smederij, nettenboeter, touwslagerij, die een relatie hadden met de Visserij.

 

De wandelroute van de SKKL langs de monumenten werd druk gevolgd door geïnteresseerde wandelaars.

 

Lemmer stond bol van de muziek.

Er was zaterdag veel muziek. De optredens in de Hervormde kerk, van ondermeer de popkoor en een trio met fluit, viool en piano en de optredens op straat werden goed bezocht.

De muziek in de kerk werd ondermeer ten gehore gebracht door docenten van de muziekschool het Toanhûs uit Joure/Lemmer en door het Popkoor van Janny Brandsma,

 

De jazzband Leoville verzorgde een spetterend optreden op het BK plein en brachten vele nummers in de verschillende genres ten gehore.

 

Het koor Sjongersnocht uit Bantega verzorgde de muzikale invulling aan de Langestreek, met verschillende optredens waarbij het publiek werd betrokken.

 

Speciaal was dit jaar het optreden van het Frysk Fanfare orkest. Met 60 muzikanten brachten ze de muziek stijlen ten gehore. Een prachtige aanvulling op het thema "Lemmer staat bol van de muziek". Dit jaar was het optreden in de Hervormde kerk, die vol zat met luisteraars.

 

Natuurlijk was er weer de koffiestand die nu een uitbreiding had van medewerkers van Supermarkt Jumbo. Aan de statafels kon met het nieuwe foto verzamelboek bekijken en kreeg men uitleg over deze actie.

 

De oude auto's uit Lemmer maar ook uit o.a. Leeuwarden en Bolsward stonden op verschillende plaatsen in het centrum opgesteld en waren weer de moeite waard om bekeken te worden.

 

Het poonroken aan de binnenhaven was een groot succes.

 

De vereniging vrienden van de Krukas, had alles uit de kast gehaald om Lemmer te laten zien welke oude landbouwvoertuigen en motoren er zijn. Op het Fedde Schurerplein stonden woonwagens opgesteld, een kinderdraaimolen bij het museum en her en der tractoren in het centrum en de kleine motoren stonden op ondermeer de Princessekade. Zo kon iedereen de geur en de dampen van oude (stoom) machines weer ervaren.

 

In de binnenhaven was een mini havenconcert waarbij er optredens waren van het Lemster shanty koor en het shanty-chor uit Bochum. Vanaf de klipper de Volharding werden de optredens verzorgd.

 

Op de Schulpen stonden de leden van de motor vriendenclub uit Lemmer, met hun indrukwekkende motoren hun de verhalen te vertellen over hun oude motoren.

 

Het was ook druk in het Lemster Museum de Oudheidkamer. Honderden bezoekers keken hun ogen uit aan allerlei activiteiten die voor het museum werden uitgebeeld en tentoongesteld over het verleden en de gebruiken van rond 1900. Het wassen en drogen van textiel kon de jeugd zelf even beoefenen.

 

Natuurlijk was de gratis bus er ook om vanuit het centrum visa versa naar het Ir. Woudagemaal te kunnen gaan en daar het Unesco wereld erfgoed te bezichtigen.

 

De zeekadetten hadden hun schip de Roermond afgemeerd aan de steiger bij de Lemstersluis. Vele gasten werden ontvangen die het schip konden bekijken. De leden van het zeekadetten korps waren ook druk in de ondersteuning aan deze dag.

 

Men kon ook met de stoomsleepboot de Maarten een tocht maken over het IJsselmeer.

 

Kortom er was van alles te beleven in Lemmer tijdens de 10e editie van Nazomeren in Lemmer.

 

De sfeer was geweldig en de bezoekers waren al vroeg in het centrum. Het was de hele dag druk in het centrum.

 

De bezoekers waren ook met elkaar getuige van de doorkomst van de sponsor zwemtocht "A Local Swim". 100 deelnemers lieten zich sponseren voor het goede doel namelijk de strijd tegen ALS. Er werd bijna voor 55.000 euro bij elkaar gezwommen.

 

 Vorenstaande is maar een greep uit alles wat er te beleven en te zien was in Lemmer. Op de site www.nazomereninlemmer.nl zijn foto's geplaatst om de herinnering levend te houden.

 

Door de hulp van veel vrijwilligers, gemeente De Fryske Marren en verschillende sponsors is het al de 10e editie oprij gelukt om het evenement Nazomeren in Lemmer te organiseren.

 

Het bestuur van de Stichting Oud Lemmer kijkt tevreden terug op dit weekend, en dankt allen die het mogelijk hebben gemaakt.

 

Volgend jaar is er weer Nazomeren in Lemmer op vrijdag 7 en zaterdag 8 september.

Overig nieuws

Veel bezoekers tijdens Nazomeren in Lemmer

Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer  Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte in het centrum van Lemmer. Veel inwoners en gasten, liepen vrijdag en ...

lees meer

BEDANKT

Het bestuur van de stichting Oud Lemmer, kijkt met veel plezier en genoegen terug op de 3 dagen Nazomeren in Lemmer. Vele duizenden mensen hebben Lemmer bezocht en genoten wat Lemmer te bieden heeft. ...

lees meer

Winnaar Lemster Bokking 2018

Winnaar Lemster Bokking 2018   Vrijdagavond is in de Hervormde Kerk van Lemmer tijdens het evenement "Nazomeren in Lemmer" De Lemster Bokking uitgereikt. Uit handen van burgemeester Veenstra van ...

lees meer

Eintsje fan e Daam

Verhalen. In de afgelopen maanden is het verzoek geweest van de stichting Dorpsbehoud Lemsterland om verhalen, gedichten en annekdotes in te sturen rondom een monument. Dit jaar is gekozen voor 't ...

lees meer