Een kuier door het oude Lemmer

Een prachtig Sinterklaasgeschenk

Teken nu in en profiteer van een forse korting op

Een kuier door het oude Lemmer

Nu €29,95 na 1 november € 37,50

Vorig jaar begonnen Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma aan hun kuier die uiteindelijk leidde tot een fors boekwerk van meer dan 400 pagina's over het oude hart van Lemmer.

De visserij op zee was destijds goed voor veel voor bedrijvigheid. Visrokerijen, een zoutziederij, hangen, de visafslag, taanderijen, een mast- en blokmakerij, zij allen zorgden voor veel reuring, maar er was ook een indrukwekkend houtmolenensemble en een grote scheepswerf waar de geur van gezaagd hout en pek je tegemoet kwam. Ambachtelijk Lemmer komt voorbij in talrijke werkplaatsen en fabriekjes, van smederijen tot bakkerijen, van timmerwerkplaatsen tot slagerijen en pottenbakkerijen. Bedrijfjes die naast de visserij de inwoners van Lemmer van werk voorzagen. Maar er was ook een kantongerecht en een noodziekenhuis op de Gedempte Gracht toen vlektyfus de kop opstak in Lemmer en reizigers het dorp angstvallig meden. 21 hoofdstukken lang houden de samenstellers de lezer in de ban van oud Lemmer, daarbij gesteund door hun liefde voor het dorp. Zij lieten tal van oud-Lemsters aan het woord en noteerden hun herinneringen. Velen stelden ze ook op schrift voor dit boek om de sfeer van weleer te delen met de lezers. We worden meegenomen langs statige straten met fraaie gevels, monumentale gebouwen en prachtige winkeltjes waar de sfeer gemoedelijkheid uitstraalde. Maar niet altijd, zo lezen we. Er werd ook op de welwillendheid van de winkeliers gerekend als het huishoudboekje in de gevarenzone was en er op de pof boodschappen meegegeven werden. En dan vooral bij bewoners uit de steegjes, op foto's misschien schilderachtig, maar achter het oog van de buurtjes regeerde de onmacht in krotwoningen langs stinksloten met ratten en slakken. Problemen waren er ook af en toe met de watervoorziening in perioden van grote droogte, toen 'Spannenburg' er nog niet was en leidingwater per schip uit Amsterdam werd aangevoerd.

  • 412 pagina's dik in fullcolour
  • gebonden in harde kaft in royaal A4-formaat
  • 700 afbeeldingen
  • memoires van vele Lemsters Door kosteloze inzet van velen kon de prijs op € 29,95 worden gehouden. Als we het moeten opsturen komen daar € 6,95 verzendkosten bij. Als u nú intekent.
  •  

Hoe komt u in het bezit van dit boek?

Door in te tekenen weet u zich verzekerd van een exemplaar voor de aantrekkelijke intekenprijs. Dan heeft u het vóór Sinterklaas in huis.

Ga daarvoor naar de site

www.uitgeverijthaf.nl/lemmer

Daar vindt u de bestelinstructies. Het boek ligt bij verschijnen voor u klaar in Lemmer bij Primera, Burgemeester Krijgerplein 2, of in de winkel Masije, Midstraat 89 in Joure. Er kan ook gekozen worden voor verzending per post.

Op woensdagavond 20 november, na afloop van de presentatie in de bibliotheek van Lemmer, kunt u uw boek na 20.30 uur ook daar afhalen en het eventueel laten signeren.

U geeft uw keuze door op bovenstaande bestelsite, zodat we weten waar we aan toe zijn.

Een prachtig Sinterklaasgeschenk

Overig nieuws

We zetten de Lemmer in het licht

Koop nu een meter Licht "HELP MEE OM LEMMER IN HET LICHT TE ZETTEN"  De Hervormde Kerk, de Lemster Toer, de Flevobrug en de Blokjesbrug worden in 2020 aangelicht   LEMMER - Eén ...

lees meer

Luchtfoto van Nazomeren

Het afgelopen weekend was het super weer tijdens Nazomeren in Lemmer. Er waren heel veel bezoekers waarvan menigeen een foto heeft gemaakt. Het zou leuk zijn als we als stichting Oud Lemmer van ...

lees meer

Topdrukte tijdens Nazomeren in Lemmer

Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer   Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte in het centrum van Lemmer. Veel duizenden mensen (inwoners, toeristen en ...

lees meer

BEDANKT

Het bestuur van de stichting Oud Lemmer, kijkt met veel plezier en genoegen terug op de 3 dagen Nazomeren in Lemmer. Vele duizenden mensen hebben Lemmer bezocht en genoten wat Lemmer te bieden heeft. ...

lees meer