Een kuier door het oude Lemmer

Een prachtig Sinterklaasgeschenk

Vorig jaar begonnen Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma aan hun kuier die uiteindelijk leidde tot een fors boekwerk van meer dan 400 pagina's over het oude hart van Lemmer.

De persentatie een uitreiking van het 1e boek vond plaats op woensdag 20 november in de Bibliotheek. Ongeveer 100 mensen waren aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst werd teruggeblikt op het tot stand komen van dit omvangrijke project. Daaraan hebben vele Lemsters en oud-Lemsters een steentje bijgedragen in de vorm van oude foto's en het op schrift stellen of vertellen van herinneringen aan hun oude dorp aan de voormalige Zuiderzee.

Het eerste exemplaar  is uitgereikt aan de voorzitter van de Stichting Oud Lemmer, de heer Piet Zantman.

Na overhandiging van exemplaren aan de samenstellers werden de boeken gesigneerd.

Informatie over de inhoud

De visserij op zee was destijds goed voor veel voor bedrijvigheid. Visrokerijen, een zoutziederij, hangen, de visafslag, taanderijen, een mast- en blokmakerij, zij allen zorgden voor veel reuring, maar er was ook een indrukwekkend houtmolenensemble en een grote scheepswerf waar de geur van gezaagd hout en pek je tegemoet kwam. Ambachtelijk Lemmer komt voorbij in talrijke werkplaatsen en fabriekjes, van smederijen tot bakkerijen, van timmerwerkplaatsen tot slagerijen en pottenbakkerijen. Bedrijfjes die naast de visserij de inwoners van Lemmer van werk voorzagen. Maar er was ook een kantongerecht en een noodziekenhuis op de Gedempte Gracht toen vlektyfus de kop opstak in Lemmer en reizigers het dorp angstvallig meden. 21 hoofdstukken lang houden de samenstellers de lezer in de ban van oud Lemmer, daarbij gesteund door hun liefde voor het dorp. Zij lieten tal van oud-Lemsters aan het woord en noteerden hun herinneringen. Velen stelden ze ook op schrift voor dit boek om de sfeer van weleer te delen met de lezers. We worden meegenomen langs statige straten met fraaie gevels, monumentale gebouwen en prachtige winkeltjes waar de sfeer gemoedelijkheid uitstraalde. Maar niet altijd, zo lezen we. Er werd ook op de welwillendheid van de winkeliers gerekend als het huishoudboekje in de gevarenzone was en er op de pof boodschappen meegegeven werden. En dan vooral bij bewoners uit de steegjes, op foto's misschien schilderachtig, maar achter het oog van de buurtjes regeerde de onmacht in krotwoningen langs stinksloten met ratten en slakken. Problemen waren er ook af en toe met de watervoorziening in perioden van grote droogte, toen 'Spannenburg' er nog niet was en leidingwater per schip uit Amsterdam werd aangevoerd. Dit en nog veel meer zal menig Lemster blij verrassen bij het beleven van die blik van herkenning in de talrijke foto's en verhalen. Voor de jonge generatiegenoten is het echter een verrassende reis terug in de tijd die niet de hunne was, maar die wel nadrukkelijk vertelt waar hun roots liggen. Zo zal het boek voor velen een monumentaal naslagwerk zijn.

  • 412 pagina's dik in fullcolour
  • gebonden in harde kaft in royaal A4-formaat
  • 700 afbeeldingen
  • memoires van vele Lemsters

 

  • Prijs € 37,50, excl. verzendkosten. 
  • Het boek is te verkrijgen bij Focus aan de Kortestreek in Lemmer.

Na de uitreiking van het eerste boek aan Piet Zantman, deed hij onderstaand verhaal.

 

Beste Roelie , Hendrik Thomas Groeneveld en andere aanwezigen.

Hartelijk dank voor het eerste exemplaar van het nieuwe boek over Lemmer. Het ziet er zeer verrassend uit. Lekker dik, veel oude foto's en verhalen.

Mooie toevoeging aan de reeks boeken die al over Lemmer zijn verschenen.

Dat jullie het eerste exemplaar aan de stichting Oud Lemmer, geven stellen we zeer op prijs.

We zien het als een waardering voor ons vrijwilligers werk.

Net zoals jullie zelf en anderen in Lemmer zijn wij ook als stichting Oud Lemmer, druk met het zichtbaar maken en houden van ons mooie dorp Lemmer.

Aandacht te hebben en houden voor mooie zaken in Lemmer. Iets wat we allen in ons Lemster vaandel hebben staan.

De afgelopen 12 jaar zijn we inderdaad op verschillende manieren druk met Lemmer.

Ik noem een paar voorbeelden;

Overleg met de gemeente de Fryske Marren over ontwikkeling van bepaalde delen en wijken in Lemmer. Het bedenken en realiseren van het "Rondje Dok loop route met de informatieborden.

Samen met bewoners van de straatweg de leuning van het eerste brugje in de straatweg realiseren voor de veiligheid van de jeugd.

Het realiseren van de akenbank, in de vorm van de steven van een Lemsteraak, geplaatst bij de Fisker man in het centrum van Lemmer.

Het meedenken en realiseren van het "Einstje fan e Daam", wellicht staan er foto's in de boek.

"Muziek in de kerk" het verzamel stickerboek samen met de JUMBO en natuurlijk Nazomeren in Lemmer een evenementen rondom het monumentenweekend, behoren ook tot de opsomming.

Maar natuurlijk ook de 2 webcams. 1 op de Binnenhaven en 1 op het Dok gericht.

Met de vele bezoekers van de site die Lemmer op een andere manier ervaren.

We merken dat daardoor meer mensen Lemmer aan doen en genieten van ons centrum.

Dit alles kunnen we als bestuur van stichting Oud Lemmer niet allen.

Gelukkig hebben we veel vrijwilligers die meehelpen de werkzaamheden te bedenken en uit te voeren.

Een aantal zijn hier ook aanwezig.

Maar we kunnen niet zonder belangrijke partijen in onze omgeving, zoals de gemeente, ondernemers vereniging, inwoners en andere belangen groepen.

Jullie zien en merken net als wij dat je gezamenlijk iets kan bereiken. Laten we dat naar de toekomst vooral voortzetten. Niet gaan strijden tegen elkaar maar met elkaar voorwaarts voor de leefbaarheid van ons dorp, voor de inwoners en mensen die Lemmer aan doen.

We noemen dat met een mooi woord "Mienskip", maar ja het komt altijd voort uit een aantal mensen die het "gewoon doen".

Dat zijn jullie Roelie en Hendrik, ook, met een juist hart voor Lemmer. Jullie hebben samen met anderen veel tijd besteed aan het tot stand brengen van dit nieuwe boek.

Met verhalen over de geschiedenis, van inwoners en straten.

Met nieuwe niet eerder vertoonde foto's en anekdotes van "Lemsters"

Door jullie verzameld en door de uitgever vertegenwoordigd door Thomas bij elkaar gebracht en in dit boek samen gevoegd.

Ook dank aan de uitgever die dit heeft opgepakt en tot een dergelijke uitgave heeft gemaakt.

Jullie kunnen straks even rustig aan doen en hopelijk met een goed gevoel terug kijken op de afgelopen periode.

Ik wens een ieder veel kijk, lees en blader plezier in het nieuwe boek van Lemmer met als titel "Een kuier door de oude Lemmer"

Een prettige voortzetting van deze avond.

Foto Lemsternijs

 

 

Overig nieuws

Koninklijke Onderscheiding voor Piet Zantman

LEMMER - Een niets vermoedende Piet Zantman werd zondag 13 september in de 'Tsjerke oan it Dok' op bijzondere wijze verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Tijdens de bijeenkomst ter ere van het ...

lees meer

Er gaat nu even niets gebeuren

Helaas moeten we dit bericht plaatsen. Onder dit bericht staat dat er wat zou gebeuren op vrijdag 11 september.  Op woensdagavond 9 september heeft wethouder De Jong van gemeente de Fryske ...

lees meer

1 jaar na onthulling monument

6 september 2019, werd een gedenkmonument ter nagedachtenis aan het bombardement waarbij het vrachtschip de Tjoba, liggend bij de Bumasluis werd getroffen en waarbij 5 leden van de familie Hartman ...

lees meer

Anker heeft nieuwe locatie gekregen

De afgelopen week is door de gemeente hard gewerkt om de verschillende locaties gebruiks klaar te krijgen voor de onthulling van het kunstwerk aanstaande vrijdag 11 september. Het anker een geschenk ...

lees meer