Dorpskuier voor Lemmer

Historisch en gezellig Lemmer krijgt verdiende dorpskuier langs prachtige juwelenLemmer heeft sinds vandaag haar eigen inspirerende dorpskuier. Toeristen en inwoners van Zuidwest Friesland komen hiermee meer te weten over de historische rijkdom van deze vlecke. Oftewel van het dorp met stadse allures dat zo prachtig ligt aan het IJsselmeer. De wandeling werd door Floriaan Zwart, directeur van VVV Waterland van Friesland, overhandigd aan Piet Zantman, voorzitter van de stichting Oud Lemmer. De Lemster was zichtbaar in zijn nopjes met de wandeling. Volgens hem verdient de roemruchte geschiedenis van Lemmer ook deze waardevolle aandacht.

De spiksplinternieuwe dorpskuier door Lemmer is vier kilometer lang. De wandeling gaat langs de juwelen van het dorp. "Lemmer kent een rijke historie", aldus Piet Zantman. "Er is veel om het bezit van Lemmer gestreden. Onder anderen door de Hollanders, de Hertog van Gelre, de Spanjaarden, de Bisschop van Münster, de Fransen, de Engelsen en de Duitsers. Lemmer ligt ook op een strategische plek; aan het IJsselmeer in directe verbinding met de Friese meren. Zowel de geschiedenis als de omgeving zijn interessant." Aanwinst voor Lemmer Vanuit de stichting Oud Lemmer wordt sinds 2007 heel bewust het dorp gepromoot. "En dan vooral de oude dorpskern, de Rijksmonumenten en de bepalende gemeentelijke panden", aldus Zantman. "Deze dorpskuier komt langs al deze prachtige juwelen. Daarmee is de route echt een aanwinst voor ons dorp." De stichting heeft zelf op meerdere plekken in Lemmer panelen geplaatst met daarop oude foto's van diezelfde plek. We waarderen het enorm dat VVV Waterland van Friesland in de dorpskuier hiernaar verwijst. Zo staat alles met elkaar in verbinding. Als toerist en ook zeker als inwoner van Zuidwest Friesland leer je op deze manier Lemmer beter kennen."

Vele bezienswaardigheden Lemmer, dat zich van havenplaats tot vissersplaats tot toeristenplaats, heeft ontwikkeld, kent vele bezienswaardigheden. Zo gaat de dorpskuier onder meer langs de Lemster Sluis uit 1888. Ook komt de wandelaar langs de replica van de vuurtoren. Deze werd gebouwd voor de televisieserie 'De Vuurtoren' van de in Lemmer geboren regisseur Pieter Verhoeff. En natuurlijk wordt het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal aangedaan. Dit is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. In de oude dorpskern bestaan de juwelen uit onder meer het gemeentehuis en de protestantse kerk. Die laatste wordt door Lemsters lieflijk de Lemster Toer genoemd. Het gemeentehuis is een Rijksmonument uit 1770. Hier zijn nu VVV Waterland van Friesland en Museum Lemmer gevestigd. De wandelaar doet verder een 'rondje Dok'; langs twee kanten van het water waar ooit de scheepswerven waren.

 Duitse uitgave "Wij hebben Lemmer hiermee een unieke dorpskuier willen geven die het dorp verdient", zegt Floriaan Zwart. "Lemmer is de moeite van het bezoeken meer dan waard. De plaats wordt niet voor niets door vele nationaliteiten bezocht. Zij vinden hier de gemoedelijke gezelligheid van Lemmer." Zeker omdat veel Duitsers Lemmer aandoen, werkt VVV Waterland van Friesland op dit moment aan een Duitse versie van de dorpskuier. "Zo kan iedereen in elk seizoen lekker aan de wandel gaan", zegt Floriaan. "In Lemmer is er het hele jaar wat te beleven."

 Over VVV Waterland van Friesland VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.

Foto ThomasVaer fotografie.

Overig nieuws

Doe mee aan het UIT festival Lemmer OP 14 SEPTEMBER en geef je op

UITFESTIVAL 14 september LEMMER:                DOE MEE EN LAAT JE ZIEN.    Met groot enthousiasme kondigen wij de ...

lees meer

Muziek in de Kerk deze Zomer

Muziek in de kerk  2024 Toen de Lemster Toer en Kerk in 2016 300 jaar bestond, zijn we gestart met "Muziek in de kerk "tijdens "Tsjerkepaad". Verschillende muzikanten brachten hun passie ten ...

lees meer

financiƫle ondersteuning Lemmer

Lemmer krijgt meer financiële armslag om het dorp te promoten. Met de komst van de uitvoering van het bedrijven investeringszone  ( BIZ plan)  is het mogelijk om de komende jaren extra ...

lees meer

Lezing over boek Schippersvrouwen

Geslaagde lezing in de Tsjerke Oan it Dok   De gezellige drukte en gezonde spanning van  het skûtsjesilen hangt haast nog in de lucht van Lemmer! Mooi, dat het Lemster skûtsje ...

lees meer