De 9 levens van Cath

 
Catharina Bijlholt is nauw betrokken bij de Stichting Oud Lemmer en sinds 2008 vaste vrijwilliger tijdens het jaarlijkse evenement Nazomeren In Lemmer.
Onderstaand een bericht van Catharina.
 

Help Cath weer op haar schaatsen

Cath(arina) heeft een zeldzame en hele agressieve vorm van MS. Het goede nieuws is: Cath vecht terug en er is een baanbrekende behandeling die de MS kan stoppen.

Het slechte nieuws is: deze behandeling kost € 120.000 euro. Geld dat Cath niet heeft en waarvan de verzekering niets vergoedt.

Haar vrienden hebben maar een doel: het geld ophalen voor deze behandeling. Maar we hebben dus nog een lange weg te gaan. 

Cath is altijd super sportief geweest. Vroeger droomde ze van een schaatscarrière, nu zou een rondje schaatsen al een wonder zijn. Cath was pas 27 toen ze een van de aller zwaarste en agressiefste vorm van MS kreeg zo zeldzaam dat slechts 1 op 2000 patiënten die heeft.

"Ik heb de pech-loterij gewonnen" zegt Cath altijd met een lach. De doctoren zeiden dat Cath haar drie maanden durende coma niet zou overleven. Dat deed ze wel. Ze zeiden dat ze niet meer zou praten. Dat doet ze wel. En ze zeiden dat ze waarschijnlijk nooit meer zou lopen. Na tien maanden vechten en trainen, liep Cath weer, al is het met een rollator. 

Meer weten over Cath? Klik hier                               Help mee en doe nu een bijdrage                 

 

Cath(arina) lachte het leven tegemoet met een leuke baan, een vol sociaal leven en prachtige plannen en wensen voor de toekomst. Tot kerst 2013. Cath kreeg de diagnose Multiple Sclerose (MS). Ze kreeg 4 aanvallen in één nacht met als gevolg dat ze in coma raakte. Dat ze daar na 3 maanden uit kwam, was volgens de artsen een wonder. Cath kon helemaal niets meer, niet bewegen, niet eten en zelfs niet praten. Dat ze nu bijna 3 jaar later zo goed en zo kwaad als het gaat zelfs weer kan lopen met een rollator is weer een wonder Maar wel een wonder dat ze met heel veel trainen en oefenen zelf voor elkaar heeft geknokt. Het laat zien wat een vechter Cath is.

Ze vecht iedere dag om de dingen te kunnen doen die iedereen gewoon vindt, douchen, aankleden of afspreken met vrienden voor koffie. Ze traint om sterk en fit te blijven en MS zo min mogelijk grip op haar lichaam en daarmee leven te laten krijgen, maar helaas, dat is niet genoeg. De vorm van MS die Cath heeft, is zo agressief en zeldzaam dat maar 1 op 2000 MS-patiënten (dat zijn maar 8 mensen in heel Nederland) die heeft. Deze vorm is bovendien zo agressief dat medicatie al nauwelijks meer helpt en Cath, ondanks al haar inspanning en inzet, toch (veel te snel) achteruit blijft gaan.

De oplossing is een baanbrekende behandeling in Uppsala, Zweden (HSCT), die bij andere MS patiënten zeer succesvol is gebleken. Natuurlijk is zo'n behandeling risicovol. Maar het alternatief voor Cath is over een jaar of 10 als een kasplant in een verzorgingstehuis zitten. Dat is geen keus!

Cath is begin deze maand met spoed voor deze bijzondere behandeling geaccepteerd. Iedere dag die eerder kan worden begonnen, vergroot de kans dat succes kan worden geboekt en dat in ieder geval de achteruitgang als gevolg van MS kan worden gestopt. En wie weet, kan zelfs wat vooruitgang worden geboekt. Aan de inzet van Cath zal het niet liggen, maar er is dus haast! De Nederlandse zorgverzekeraars willen niet meewerken. Omdat de langer termijn gevolgen nog niet voldoende bekend zijn, wordt helemaal niets vergoed.

Via de Stichting 'De 9 levens van Cath' proberen we met een aantal vrienden nu zo snel mogelijk het astronomische bedrag van € 120.000 bij elkaar te krijgen. Om de behandeling in Zweden zo spoedig mogelijk werkelijkheid te maken voor Cath en haar weer toekomstperspectief te geven. Dit kunnen we niet alleen. Jouw hulp is heel hard nodig! Help mee en doe nu een bijdrage Elke eurocent telt.

Heel veel dank. Ook namens Cath!

  

Bericht van de site 30 december 2016

We kunnen het zelf nog nauwelijks geloven. Zo veel lieve mensen die allerlei prachtige acties op touw hebben gezet, zo veel bijdrages, en zooo veel mooie en hartverwarmende berichten. Dat in 7 dagen tijd zo'n astronomisch bedrag ingezameld kan worden, dat laat zien dat er heel veel mooie, goede en betrokken mensen zijn. Dat jullie dat met z'n alle hebben laten zien, daarvoor willen wij jullie intens bedanken!

Daarnaast uiteraard eeuwig dank van Cath. Het wordt een veel bewogen 2017. Aan de vechterslust van Cath zal het niet liggen. We houden jullie op de hoogte van de voortgang, de ups en downs, en hopelijk vanaf straks, uitsluitend nog de ups. Voor alle mensen die nog niet hebben gestort en dat wel nog willen. Dat kan uiteraard! Al het geld dat niet behoeft te worden aangewend voor de behandeling van Cath en de heftige nazorg, zal worden besteed aan onderzoek en acties om de HSCT behandeling naar Nederland te halen zodat alle MS-patiënten die daarvoor in aanmerking komen deze behandeling kunnen krijgen. Ook daarvan houden we jullie op de hoogte. Nogmaals oneindig veel dank! Liefs, Stichting de 9 levens van Cath, en Cath.

Overig nieuws

Doe mee aan het UIT festival Lemmer OP 14 SEPTEMBER en geef je op

Culturele organisaties of cultuurmakers gezocht voor UITFestival. GEEF JE OP EN DOE MEE  Op zaterdag 14 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de dorpen Lemmer, Joure en Balk in het teken ...

lees meer

Doe mee met Muziek in de Kerk

Muziek in de kerk  2024 Toen de Lemster Toer en Kerk in 2016 300 jaar bestond, zijn we gestart met "Muziek in de kerk "tijdens "Tsjerkepaad". Verschillende muzikanten brachten hun passie ten ...

lees meer

financiƫle ondersteuning Lemmer

Lemmer krijgt meer financiële armslag om het dorp te promoten. Met de komst van de uitvoering van het bedrijven investeringszone  ( BIZ plan)  is het mogelijk om de komende jaren extra ...

lees meer

Dorpskuier voor Lemmer

Historisch en gezellig Lemmer krijgt verdiende dorpskuier langs prachtige juwelenLemmer heeft sinds vandaag haar eigen inspirerende dorpskuier. Toeristen en inwoners van Zuidwest Friesland komen ...

lees meer