Westhavendam

Eintsje fan e daam

Markant punt als herkenning voor de schepen die Lemmer vanaf het IJsselmeer voorheen Zuiderzee aan deden. Gebouw fungeerde voorheen als lichtbaken met misthoorn. Het bouwwerk is niet geheel compleet. De bovenbouw zie de foto's is er af gehaald.

Op dit moment is de gemeente de Fryske Marren bezig om met een afvaardiging van de inwoners te onderzoeken hoe het gebouw kan blijven bestaan in een opgeknapte versie. Voor veel inwoners en sommige toeristen is het een meditatiepunt, uitzwaaiplek voor hen die achter bleven en de Fiskermannen naar zee lieten gaan. Maar ook een plek om tot rust te komen en te genieten van de zonsondergang.

 tekst op infopaneel toegangsdeur

 

Eintsje fan 'e Daam

 

Dit gebouw, in de volksmond 'Eintsje fan 'e Daam' genaamd, zal ongeveer 100 jaar oud zijn. Het is het einde van de Westhavendam, die als bescherming dient van de havenmond van Lemmer. Het gebouwtje is bekend van het bakenlicht. Vroeger stond er ook nog een misthoorn op.

De dam en het gebouwtje doen bij menig Lemster en toerist het hart sneller kloppen. De herinnering aan een eerste ontmoeting, het genieten van de rust en ruimte, de stilte ervaren om na te denken, ze horen bij dit unieke plekje van Lemmer. Er even naar toelopen en zitten op het bankje is voor menigeen een begrip.

Gelukkig heeft gemeente De Fryske Marren ervoor gekozen na reacties en acties van de inwoners van Lemmer om het gebouw en de omgeving te restaureren en in oude glorie terug te brengen. Zo werd ook de gording en wandelsteiger naar historisch voorbeeld teruggeplaatst.

Dit gehele traject is in de zomer van 2018 afgerond.

Het Eintsje fan 'e Daam is onderdeel van de route die door Lemmer loopt. Dit is het zogeheten 'Rondje Dok', waarbij aan de hand van informatie-panelen de omgeving is beschreven en voorzien van oude foto's.

Het geheel is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente De Fryske Marren en een bijdrage van het Friese Merenproject.

Kijk voor meer info op de site www.oudlemmer.nl en voor live-beelden van het centrum van Lemmer op www.webcamlemmer.nl of maak gebruik van onderstaande QR-code.

Job Degenaar schreef voor dit uitzichtpunt:

Eintsje fan 'e Daam

Symbool van einde en begin zondags uitje voor 't huisgezin waar je schepen toe- en uitzwaait bij zonsondergang de liefde oplaait waar as van dierbaren naar zeeën stroomt je staart in het niets, je tijd verdroomt

Mede mogelijk gemaakt door: 

Gemeente De Fryske Marren     Stichting Oud Lemmer           Friese Merenproject