Ir. W.F. Woudagemaal

Stoom gemaal cultureel erfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal

 

Net buiten Lemmer ligt het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het nog steeds voor droge voeten in Friesland. Het gemaal is in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en is eigendom van Wetterskip Fryslân. In 1998 is het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

In 1913 is begonnen met de bouw van het stoomgemaal. Het gebouw is in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd, dezelfde stijl als die van de Beurs van Berlage te Amsterdam, volgens de ideeën van ir. D.F. Wouda.

 

In 1920 wordt door de Provinciale Staten het stoomgemaal bij Lemmer als 'Stoomgemaal Tacozijl' in gebruik genomen en daarmee kan de wateroverlast langere tijd worden beteugeld.

 

In het moderne bezoekerscentrum, dat in 2011 is geopend, worden jong en oud geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging. Er wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen.

 

Kijk voor meer informatie op www.woudagemaal.nl