12 oktober Lezing Schippersvrouwen Tjserke oan it Dok

12 oktober 2023

De gezellige drukte en gezonde spanning van  het skûtsjesilen hangt haast nog in de lucht van Lemmer! Mooi, dat het Lemster skûtsje toch nog een tweede plek bij de SKS bemachtigde. En wat leuk, om bij de IFKS zoveel (jonge) vrouwen te zien meezeilen en zwoegen op de machtige schepen!

Vrouwen stonden natuurlijk vroeger op die vrachtschepen ook al hun mannetje!

Daarover hebben Alice Booij en Sippy Tigchelaar een prachtig boek geschreven met de titel; "Schippersvrouwen Verhalen boven water." (uitg. Noordboek. Verkrijgbaar bij oa Primera).  De levensverhalen van vijftien ( Friese) schippersvrouwen en dochters, zijn verwerkt in dit boek en worden ondersteund door bijzondere foto's.

De persoonlijke geschiedenissen zijn opgetekend door Sippy Tigchelaar ( bekend van Radio Fryslân  - Skûtsjesilen en Elfstedentocht) en Alice Booij ( journaliste en o.a. betrokken bij het Fries Scheepvaart Museum) .  Vrouwen werkten nl. hard mee aan boord. Ze zeilden het schip, verzorgden hun kinderen en deden het huishouden. De genoemde auteurs van dit schitterende boek zullen beiden deze lezing verzorgen en zullen dit ondersteunen met bijzonder beeldmateriaal.

De werkgroep Ontmoeting en Inspiratie van de Protestante gemeente Lemmer, en de Stichting Oud Lemmer hebben de beide auteurs uitgenodigd om hierover een lezing te komen geven in Lemmer.

Waarschijnlijk is ook één van de geportretteerde vrouwen uit het boek zelf erbij om persoonlijk haar verhaal toe te lichten. De lezing wordt gehouden in de Tsjerke oan it Dok.

 Het Lemster Wivenkoar zal een optreden verzorgen en geeft de avond zo een extra dimensie  Noteer alvast de datum: donderdag 12 oktober,  aanvang 20:00 uur.

De inloop is vanaf 19:30 uur via de ingang aan de Lijnbaan of het Fedde Schurerplein.

De koffie en thee staan klaar.

Na afloop is er gelegenheid om met de auteurs te spreken, een boek te kopen en dit te laten signeren.

Kom die avond naar de 'Tjerke oan it Dok' en neem iemand mee!!