9 september Muziek in de kerk Uniek optreden Frysk Fanfare Orkes

09 september 2017

Het Frysk Fanfare Orkest in de hervormde kerk tussen 14:00 en 15:00 uur.

Al jaren is het FFO al gast in Lemmer

Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) is opgericht in december 1983 en bestaat uit zo'n 50 ambitieuze amateur-muzikanten in de leeftijd van 14 tot 45 jaar. Naast hun lidmaatschap van het FFO zijn zij ook actief in één of meerdere plaatselijke verenigingen. Daarnaast is het FFO een belangrijke "kweekvijver" voor jong talent. Vele professionals hebben zich tijdens hun opleiding en jeugd kunnen ontwikkelen binnen het FFO.

De hoofddoelstelling van het FFO is het promoten van oude en nieuwe fanfaremuziek in een zo breed mogelijk zin, waarbij het hoogste niveau van muziekbeoefening wordt nagestreefd. Inmiddels hebben diverse vooraanstaande Nederlandse componisten, waaronder Bernard van Beurden, Frans Vermeerssen, Marc van Delft, Lowell Dijkstra, Alexander Comitas, Cornelis de Bondt, Leon Vliex, Hardy Mertens en Chiel Meijering, werken speciaal voor het FFO geschreven. Deze originele composities worden op concerten, concoursen, festivals en CD/DVD ten gehore gebracht, nationaal en internationaal. Deelname aan buitenlandse projecten heeft weer geleid tot nieuwe composities van buitenlandse componisten, o.a. Marco Pütz, Luxemburg en Nuno Leal, Portugal. Hoogtepunten zijn daarbij deelname aan wereldmuziekconcoursen (WMC) en open Nederlandse kampioenschappen concertwedstrijden te Kerkrade (meerdere malen hoogste resultaat), deelname aan de internationale WASBE conferentie in 1989 (Manchester, Engeland), Mid Europe Festival Schladming Oostenrijk 2002, Sociedade Euterpe Alhandrese Portugal 2003, Emaju Suvi Estland 2004, Wasbe Conference Singapore 2005, Festa dos Tabuleiros Tomar Portugal 2007, Wasbe conferentie Cincinatti 2009 Amerika, Deelname 3th International Orchestra Festival Alhandra Portugal 2012 en toekenning van de Zilveren Anjer (cultuurprijs van de provincie Friesland. Sinds de oprichting in 1983 is Jouke Hoekstra dirigent van het orkest en volledig verantwoordelijk voor de artistieke leiding. Dankzij hem zijn inmiddels dan ook tientallen composities voor het FFO geschreven, die inmiddels door allerlei orkesten worden gespeeld. Daarnaast is hij in samenwerking met Jantsje Westra initiatieflegger en realisator van de vele bijzondere samenwerkingsverbanden en projecten.

Het FFO tracht aandacht voor haar doelstelling en werkwijze via radio, televisie en sociale media. In 2005 werd een TV portret gemaakt van het Frysk Fanfare Orkest door Omrop Fryslân. In 2014 werd door Omrop Fryslân een bijzonder december concert uitgezonden.

In augustus 2016 realiseerde het FFO een succesvolle concert tournee door Oost Europa. Concerten vonden plaats in Hlahol Praque, Slowac Radio Building Bratislava, Garlic House Makó, Hall National Parque Opusztaszer met opnames door lokale Hongaarse Televisieomroep. Het orkest wordt tevens veel gevraagd radio opnames te verzorgen met als doel het promoten van de originele fanfaremuziek en heeft een twintigtal CD's op haar naam staan.

www.fryskfanfareorkest.nl.