15 december Dickens festival

15 december 2019

Lemster Dickens Festijn op 14 & 15 december 2019 draait om stoom!

Het is een sfeervol winterevenement in het centrum van het oude vissersdorp Lemmer. ​Geheel in stijl van de boeken van Charles Dickens, kom je tijdens het Lemster Dickens Festijn terecht in een wereld vol bijzondere personages. ​Je o​ntmoet vissersvrouwen, straatkinderen, gespuis en gegoede burgerij in een mix van Dickens en het historische Lemmer van eind achttienhonderd.

Naast de bijna 500 vrijwillige acteurs en figuranten die je meenemen in de oude tijd, is er volop muziek te horen; koren zingen Christmas Carols, kinderen spelen musical, zeelieden zingen shanty en bij de verschillende binnen- en buitenpodia swing je mee met de muzikanten. Ook zorgen de sfeervolle winterfair en de vele locaties voor een hapje of een drankje ​ervoor dat je aan één dag eigenlijk niet genoeg hebt om de magische sfeer in hartje Lemmer te beleven.

De winterfair zal worden opgesteld rondom de binnenhaven van Lemmer en ook een heuse ijsbaan zal niet ontbreken.

 

Lemmer komt op stoom!

Het is al dagen onrustig in de straten van het Friese vissersdorp Lemmer! Een kleine groep behoudende inwoners is faliekant tegen de komst van de nieuwe stoomtram.

"Al deze nieuwerwetse uitvindingen zullen de mensch zijn gezondheid slecht bekomen!"

aldus de voorvechter van deze groep, dokter Craeck. Ook boer Abe Hiemstra is fel tegen dit 'Izeren Gefaar' die dwars tussen zijn velden doorstoomt en waarvan zijn koeien van de melk raken. Craeck en Hiemstra willen maar één ding; deze nieuwerwetse stoom uitvindingen dwarsbomen. En dit zullen zij laten weten ook!

De nieuwe stoomtram brengt echter ook voordelen. Je kunt gemakkelijk reizen en de rijke inwoners van Lemmer maken hier dan ook graag gebruik van.  De tram brengt veel nieuwe mensen naar Lemmer. Handelaren, troubadours en landlopers. En, zo bleek afgelopen week, de dames van plezier uit Leeuwarden brachten een bezoek aan het vertrouwde Lemmer. Ze hebben een aantal bijzondere collega's meegenomen en het verhaal gaat dat de Rode Lantaarn onder een nieuwe naam weer geopend zal worden.

Om de onrust in het dorp tijdig de kop in te drukken, zou burgemeester Hendrik Luiking de hulp van het leger hebben ingeroepen. Is dat slechts een gerucht, of slaan de soldaten daadwerkelijk hun kampement op in het Friese dorp?

Al met al zijn de inwoners van het Lemmer aan het einde van de negentiende eeuw lekker op dreef, of moeten we zeggen; 'op stoom'?

 

 Kijk voor meer info op www.dickensfestijnlemmer.nl

 

 Na afloop of voorafgaand is de tip van de dag, loop " het rondje Dok", Gezellig langs de terassen, winkels en de monumentale panden van het centrum van Lemmer wandelen en genieten. Kijk op de site www.oudlemmer.nl en klik op  "het rondje dok" voor de digitale route, of maak gebruik van de QR code op de infoborden die in het centrum staan.