Topdrukte tijdens Nazomeren in Lemmer

Topdrukte tijdens Nazomeren in Lemmer

 

Het was afgelopen weekend vanwege Nazomeren in Lemmer een gezellige drukte

in het centrum van Lemmer. Veel inwoners en gasten, enkele duizenden in totaal, liepen vrijdag en zaterdag menig" rondje Dok en Visserijhaven" in het centrum om alles wat er georganiseerd was te bekijken. Zo was vrijdagmiddag de zeilwedstrijd met de Lemstervissersmansaken in de baai van het IJsselmeer. Er deden 18 aken aan deze onderlinge wedstrijd mee. Na afloop werden de boten binnengehaald met muziek. Ook monumentale schepen meerden af in het centrum en bij de sluis. De Lemstervissermansaken lagen mooi met de kop aan de wal en bleven beide dagen liggen en waren voorzien van visnetten.

 

Op de vrijdag avond was de bijeenkomst in de kerk. Door Marc Visser Directeur Hus en Hiem werd de Lemster Bokking uitgereikt aan Jan en Willy de Vrij van Hotel Lemmer. Dit vanwege de realisatie van een gemeentelijk monument tot hun Hotel, met daarbij behoud en gevoel voor het behoud van het monument de vroegere mastenmakerij. Ook werd stil gestaan bij het 10 jarige bestaan van stichting Dorpsbehoud Lemsterland, die zich inzet voor het behoud van monumentale panden in de voormalige gemeente Lemsterland en naar we hopen zoals de voorzitter Jelle Wesselius verwoorde ook naar andere dorpen in de gemeente de Fryske Marren waarbij hij de wens uitsprak dat er draagvlak is en komt voor een dergelijke aanwijzing van panden in de totale gemeente.

Door Wesselius werd mevrouw Roelie Spanjaard Visser beter bekend onder de site naam "spanvis" in de bloemen gezet vanwege haar zoektocht en behoud van foto's van Lemmer op de site www.spanvis.nl Velen kennen de site waar, door haar altijd hard aangewerkt wordt en belangeloos in de lucht wordt gehouden met verhalen en foto's van Lemmer. Ze ontving een speldje van de "Lemster Bokking". De eerste speld, gemaakt door Jody de Vries, was een blijk van waardering.

Na afloop was er een gezellig netwerkbijeenkomst met begeleiding van het Marte Koster Kwartet die de avond muziekaal omlijste.

In de avond lagen de authentieke schepen mooi verlicht in het Dok en Binnenhaven en werden oude films vertoond op een zeil in het Dok.

 

De vrijdag en zaterdag stonden ook in het teken van monumenten op de wal en op het water. In het " Dok" lagen de tientallen sleepboten, bakdekkruizers van de "Oude Glorie", kotters en een heuse baggerschuit. Menig verhaal werd bij het zien van dit alles, uit de herinnering opgehaald en met elkaar gedeeld. De boten waren in de avond prachtig verlicht.

Authentiek kotters, Fiskerman aken en schouwen die gebruikt werden in de visserij werden afgemeerd in de Binnenhaven, maar zoals wij die tijdens het evenement de Visserijhaven noemen.

In totaal deden 81 authentieke schepen Lemmer aan. De Nazomer havenmeesters hadden het er maar druk mee, maar dankzij de uitstekende samenwerking met de gemeente de Fryske Marren verliep alles goed.

 

Ook was er veel aandacht voor de oude ambachten die ten uitvoering werden gebracht op de Vissersburen en de Emmakade. Op de Emmakade was de markt met oude ambachten, met ondermeer een smederij, nettenboeter, touwslagerij, die een relatie hadden met de Visserij.

 

De wandelroute van de lokale gids en van de SKKL langs de monumenten werd druk gevolgd door geïnteresseerde wandelaars.

 

Er was zaterdag veel muziek. Optredens in de Hervormde kerk, en op straat werden goed bezocht. De muziek in de kerk werd ondermeer ten gehore gebracht door docenten van de muziekschool het Toanhûs uit Joure/Lemmer en door het Popkoor van Janny Brandsma, een orgelconcert van Steven Wuite.

Ook op de Schulpen werden optredens verzorgd door 'T Toanhûs.

 

De Big Band HAN van de Hogeschool Arnhem Nijmegen gaven op verschillende momenten een spetterend optreden met verschillende muziek stijlen.

 

Speciaal was dit jaar het optreden van het Frysk Fanfare orkest. Met 60 muzikanten brachten ze de muziek stijlen ten gehore. Een prachtige aanvulling op het thema "Lemmer staat bol van de muziek".

De Graham Lowlanders Pipes and Drums door Lemmer en zij voeren mee op een sleepboot.

 

Op de Langestreek trad het Sjongernocht uit Batega op. Een verschillend reportair aan liederen werden ten gehore gebracht.

 

Op het speelplein was een stand van de beweegcoach van Miks welzijn in onze gemeente die met een Pannekooi en een speurtocht door het centrum de jeugd in beweging zette. In de Pannekooi kon de jeugd naar harte lust voetballen.

 

De oude auto's uit Lemmer maar ook uit o.a. Leeuwarden stonden op verschillende plaatsen in het centrum opgesteld en waren weer de moeite waard om bekeken te worden.

Het poonroken aan de binnenhaven was een groot succes.

 

De vereniging vrienden van de Krukas, had alles uit de kast gehaald om Lemmer te laten zien welke oude landbouwvoertuigen en motoren er zijn. Op het Fedde Schurerplein stonden woonwagens opgesteld, her en der tractoren in het centrum en de kleine motoren stonden op ondermeer de Princessekade. Zo kon iedereen de geur en de dampen van oude (stoom) machines weer ervaren.

 

Op de Schulpen stonden de leden van de motor vriendenclub uit Lemmer, de verhalen te vertellen over hun oude motoren.

 

Het was ook druk in het Lemster Museum de Oudheidkamer. Honderden bezoekers keken hun ogen uit aan allerlei activiteiten die voor het museum werden uitgebeeld en tentoongesteld over het verleden en de gebruiken van rond 1900. Het boeten van de netten, de verkoopkarren en natuurlijk het hûske.

 

Natuurlijk was de gratis bus er ook om vanuit het centrum visa versa naar het Ir. Woudagemaal te kunnen gaan en daar het Unesco wereld erfgoed te bezichtigen.

 

De sfeer was geweldig en de bezoekers waren al vroeg in het centrum. Het was de hele dag druk in het centrum, er zijn vele duizenden bezoekers geweest. Het was prachtig nazomer weER.

 

De bezoekers waren ook met elkaar getuige van de doorkomst van de sponsor zwemtocht "A Local Swim". 101 deelnemers lieten zich sponseren voor het goede doel namelijk de strijd tegen ALS.

 

Vorenstaande is maar een greep uit alles wat er te beleven en te zien was in Lemmer. Op de site www.nazomereninlemmer.nl zijn foto's geplaatst om de herinnering levend te houden.

 

Door de hulp van veel vrijwilligers, gemeente De Fryske Marren en verschillende sponsors is het al 9 jaar oprij gelukt om het evenement Nazomeren in Lemmer te organiseren, het bestuur van de Stichting Oud Lemmer kijkt tevreden terug op dit weekend.

 

Volgend jaar is er weer Nazomeren in Lemmer op vrijdag 8 en zaterdag 9 september.

 

PS met dank aan Peter v/d Brandt voor het maken van de foto's.

Overig nieuws

Doe mee aan het UIT festival Lemmer OP 14 SEPTEMBER en geef je op

Culturele organisaties of cultuurmakers gezocht voor UITFestival. GEEF JE OP EN DOE MEE  Op zaterdag 14 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de dorpen Lemmer, Joure en Balk in het teken ...

lees meer

Doe mee met Muziek in de Kerk

Muziek in de kerk  2024 Toen de Lemster Toer en Kerk in 2016 300 jaar bestond, zijn we gestart met "Muziek in de kerk "tijdens "Tsjerkepaad". Verschillende muzikanten brachten hun passie ten ...

lees meer

financiƫle ondersteuning Lemmer

Lemmer krijgt meer financiële armslag om het dorp te promoten. Met de komst van de uitvoering van het bedrijven investeringszone  ( BIZ plan)  is het mogelijk om de komende jaren extra ...

lees meer

Dorpskuier voor Lemmer

Historisch en gezellig Lemmer krijgt verdiende dorpskuier langs prachtige juwelenLemmer heeft sinds vandaag haar eigen inspirerende dorpskuier. Toeristen en inwoners van Zuidwest Friesland komen ...

lees meer